Ambasador Alžira: Kosovo je sastavni deo Srbije

Alžir podržava suverenitet i teritorijalni integritet, poručuje Fatah Mahraz

Teritorija Kosova i Metohije je sastavni deo Srbije i zato Alžir nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost, poručuje ambasador Alžira u Srbiji, Fatah Mahraz u razgovoru za "Politiku".

"Alžir bezrezervno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, koja reafirmiše svoju privrženost poštovanju međunarodnog prava po pitanju Zapadne Sahare", podsetio je, dodajući da je Zapadna Sahara neautonomna teritorija na kojoj treba da se primeni doktrina Ujedinjenih nacija o dekolonizaciji.

Komentarišući da mnogi poistovećuju pitanje Kosova i Metohije i Zapadne Sahare, on ističe da su dva pitanja različita po svojoj genezi ali im je zajedničko što krše isti princip poštovanja međunarodno priznatih granica.

"Za Srbiju, reč je o poštovanju jednog od osnovnih načela HelsinškoG završnog akta iz 1975, a za Zapadnu Saharu, o poštovanju svetog principa nedodirljivosti granica nasleđenih od kolonizacije", podvlači ambasador, najavljujući da će uskoro biti uspostavljena i direktna vazdušna linija između dve prijateljske zemlje.

Država s kojom Srbija neguje izvanredne političke odnose, značajna je podrška Beogradu i u Ujedinjenim nacijama, kako u Savetu bezbednosti, tako i u Generalnoj skupštini.

"Posle jednostrane odluke privremenih vlasti u Prištini da nametnu upotrebu evra u delovima s većinski srpskim stanovništvom, naša podrška bila je zasnovana na objektivnim razlozima, među kojima i na neophodnosti da se povrati i poverenje između dve strane radi nastavka dijaloga uz meditaciju EU, kako bi se izbegla eskalacija koja bi mogla da dovede do međuetničkih napetosti, kao i važnosti uspostavljanja ZSO, kako je to predviđeno Briselskim sporazumom", ističe Mahraz.

Alžir je bio uzdržan prilikom glasanja o rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici, a ambasador ove države u Srbiji navodi kako je njihov stav da je Dejtonski sporazum jedina konsenzualna osnova na kojoj je bilo moguće da se rat u BiH okonča, kao da se pri svakom koraku i inicijativi prednost mora dati duhu saradnje i dijaloga radi očuvanja miroljubivog suživota i razvoja BiH.

"Alžir, veran svojim načelima upisanim u Proglas Revolucije od 1. novembra 1954. godine, od sticanja svoje nezavisnosti odlučno se zalaže za mir i bezbednost na regionalnom i međunarodnom nivou, zagovarajući nemešanje u unutrašnje stvari država, mirno rešavanje sukoba i uspostavljanje dobrosusedskih odnosa i saradnje sa svim državama regiona kojima pripada", ističe Mahraz.

On podseća da je njegovoj državi jasno kako je za postizanje pravednog i sveukupnog mira na Bliskom istoku neophodno osnivanje nezavisne i suverene države Palestine sa Jerusalimom kao prestonicom i "krajem okupacije izraelskog entiteta na svim arapskim zemljama".