Drama u Sarajevu zbog srpske vojske: Komšić, "Majke Srebrenice" i Helez u akciji zbog defilea

Ranije danas, uoči obeležavanja 82-godišnjice bitke na Kozari, pripadnici Vojske Srbije učestvovali su u svečanom defileu kroz Prijedor

Svečani defile povodom godišnjice bitke na Kozari izazvao je burne reakcije u Sarajevu, a učešće srpskih kadeta koji su nosili uniforme Vojske Srbije su pokušali da predstave kao marširanje srpske vojske kroz Prijedor.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas da mora odmah da se utvrdi ko je dozvolio da Vojska Srbije uđe na teritoriju BiH.

"Prvo i osnovno pitanje ovde je, ko je odobrio ulazak Vojske Srbije u BiH? Predsedništvo BiH to nije učinilo. Da li je to uradilo Ministarstvo odbrane? To se odmah mora utvrditi. Ako nije ni Ministarstvo odbrane, onda je reč o klasičnom aktu agresije", naveo je Komšić.

Priliku da se oglase videle su i "Majke Srebrenice", tražeći da reaguje nelegalni visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Zbog prisustva Vojske Srbije, a koja nema dozvolu Predsedništva Bosne i Hercegovine, a pred obeležavanje godišnjice genocida u Srebrenici zahtevamo hitnu reakciju OHR-a jer ne znamo da li smo sigurni, da li je ovo poruka pretnje da oni mogu doći kad žele i gde žele", stoji u objavi.

Oglasio se i ministar odbrane BiH Zukan Helez koji je rekao da ministarstvo kojim upravlja nije odobrilo ulazak pripadnika Vojske Srbije.

"Nismo ih mi pozvali, Ministarstvo odbrane BiH nikakve veze s ovim i ovo nije u planu vojne bilateralne saradnje između BiH i Srbije", kazao je Helez.

Potom je dodao da, prema njegovim saznanjima, u pitanju nisu "pravi" vojnici, nego kadeti Vojne akademije iz Srbije.

"Međutim, nisu mogli ući da ih neko nije pozvao, neko ih je morao pozvati iz BiH, a radi se o kadetima, nije to vojska, to se podvodi pod obrazovanje i to je nečija druga nadležnost", dodao je Helez.

"Može doći s njima i oficir, ali to je profesor. Sve dok ne završi i ne dobije čin kadet nije vojnik. Prema našim informacijama, mislim da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS-a našlo neku zakonsku osnovu da ih pozovu kao učenike, a onda da to prikažu kao vojsku", zaključio je Helez.

Ambasada Srbije u Sarajevu notom je najavila MIP-u BiH dolazak kadeta vojne i policijske akademije koji su učestvovali u obeležavanju 82. godine od Bitke na Kozari.

To su, studenti bez oružja, a ne nekakve formacije kako to predstavljaju u Sarajevu i ranije su dolazili na obeležavanja u Republiku Srpsku.

Ispoštovane sve procedure

Na poruke iz Sarajeva reagovao je predsednik Narodne skupštine Republike Nenad Stevandić.

"Ne znam koja bi druga vojska trebala da se pojavi na parastosima i komemoracijama na Kozari i u Bratuncu. Nacistička? Mudžahedinska? Hrvatska? Koja, ako ne Srpska? Iz Srbije ili Republike Srpske manje je važno. Znamo ko su tu žrtve, a ko zločinci. Tačka", napisao je Stevandić na društvenoj mreži Iks.

Da su ispoštovane sve procedure o dolasku srpskih kadeta potvrdio je i zamenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović.

"U defileu nisu učestvovali pripadnici Vojske Srbije nego kadeti Vojne i Policijske akademije, a na osnovu potpisanog sporazuma između Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije", pojasnio je Goganović.

Na pitanje da prokomentariše reagovanja o defileu Vojne akademije u Beogradu ulicama Prijedora, Goganović je rekao da je RS "ozbiljna država i da je ispoštovala sve neophodne zakonske procedure".

"Naime, u ovakvim situacijama kada kadeti sa uniformama, ali bez naoružanja ulaze na teritoriju BiH, neophodno je obavestiti Ministarstvo vanjskih poslova u Veću ministara, što je Republika Srbija i uradila", naglasio je Goganović.

On je rekao da pojedinim političarima iz Sarajeva, "krajnje dobronamerno, savetuje da prouče zakone i procedure pre istupanja u javnost".

Kako je prenela RTRS, tridesetak kadeta i dvadesetak starešina defilovalo je od hotela "Prijedor", glavnim gradskim šetalištem do Pozorišta Prijedor.

U defileu su učestvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović i državni sekretar u ovom ministarstvu Zoran Antić.