Bećirovića uzrujao defile srpskih kadeta: Traži hitan sastanak sa Šmitom i međunarodnu reakciju

Iako je ambasada Srbije ispoštovala protokol, i prijavila dolazak srpskih kadeta u Prijedor na obeležavanje godišnjice bitke na Kozari, ne prestaju burne reakcije iz Sarajeva

Dolazak kadeta Vojske Srbije u Bratunac i Prijedor, iako ga je po protokolu ambasada Srbije uredno prijavila Sarajevu, poslužio je kao povod članu Predsedništva BiH Denisu Bećiroviću da zakaže sastanak sa nelegalnim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

Bećirović kaže da odobrenje za dolazak srpskih kadeta nije dalo Predsedništvo BiH.

"U okviru plana bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Srbije, ova aktivnost nije planirana. Nadležne državne institucije Bosne i Hercegovine, posebno Ministarstvo spoljnih poslova BiH i Ministarstvo odbrane BiH, moraju u najkraćem roku utvrditi sve okolnosti i činjenice u vezi s ovim događajem", rekao je Bećirović.

Kako kaže, posebno je sporno zbog mesta gde je defile održan, te da je već zakazao sastanak gde će razgovarati sa Šmitom.

"Defile Vojske Srbije u Prijedoru, gradu u kojem su nesrbi označavani bijelim trakama pre nego što su odvedeni u koncentracione logore smrti, predstavlja još jednu najavu početka realizacije Vučićeve velikosrpske i antidejtonske deklaracije, usvojene 8. juna u Beogradu", kaže Bećirović.

Iza protokolarnog defilea Bećirović vidi povod da, kako navodi, međunarodna zajednica "ozbiljno i na vreme shvatiti opasni sadržaj usvojene deklaracije tzv. svesrpskog sabora koja predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države Bosne i Hercegovine".

"Takođe, ona predstavlja podrivanje temeljnih načela na kojima počiva Evropska unija i osnovnih međunarodnih principa na kojima se zasnivaju međudržavni odnosi članica Ujedinjenih nacija. Zbog toga sam za sutra zakazao sastanak s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom", rekao je Bećirović.

Poručio je i sa kojih međunarodnih adresa očekuje reakciju.

"OHR, Delegacija EU u Bosni i Hercegovini, EUFOR, NATO i države svedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma treba ozbiljno i celovito da sagledaju državnu politiku Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini, jer je reč o jedinoj državi na svetu koja je prekršila UN Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Pravosnažnom presudom Međunarodnog suda pravde, najvišeg pravnog organa Ujedinjenih nacija, utvrđeno je da je Srbija mogla sprečiti genocid nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, a da to nije učinila. Zbog ove i drugih presuda sudova UN-a, kao i niza drugih ozbiljnih razloga, Vojska Srbije nema nikakvo pravo da boravi na državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine", rekao je Denis Bećirović.

Ranije danas, srpski kadeti u vojnoj uniformi prodefilovali su mirno Prijedorom do mesta obeležavanja godišnjice bitke na Kozari.