Srbija i Balkan

Bajden u problemu: Demokrate mu otkazuju podršku, sledi kritična sedmica

Bajden će u sedmici pred nama biti domaćin NATO samita koji se održava u Vašingtonu
Bajden u problemu: Demokrate mu otkazuju podršku, sledi kritična sedmica© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Američki senator Kris Marfi ocenio je da će naredna nedelja biti "apsolutno kritična" za kandidaturu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Nakon fijaska u debati sa svojim rivalom Donaldom Trampom, Bajden pokušava da ubedi stranačke kolege da ne postoji alternativni kandidat, uprkos njegovim godinama i sve očiglednijim simptomima njegove senilnosti.

"Birači imaju pitanja. Ne znam koliko je Bajden intervjuom od petka uspeo da odgovori, ali mislim da će ova nedelja biti apsolutno kritična", rekao je Marfi za Si-En-En.

Marfi, koji je senator iz redova demokrata, istakao je da i sam veruje i podržava Bajdena koji je u intervjuu za Ej-Bi-Si ubeđivao naciju da je sposoban za još četiri godine u Beloj kući, a poručio je i da će se povući iz izborne trke samo ako ga na to pozove Gospod Bog.

Demokrate žele da se Bajden povuče iz predsedničke trke do sledećeg petka, piše "Aksios".

"Izvan Bajdenovog kruga, sve veći broj demokrata moli Bajdena da se povuče iz izborne trke do petka", piše ovaj sajt.

Stranka bi teoretski mogla da zameni Bajdena drugim kandidatom na konvenciji u avgustu, ali u praksi bi to bilo teško izvodljivo jer je Bajden pobedio na primarnim unutarstranačkim izborima. Jedini način da ne bude kandidat je da se sam povuče iz trke.

Iz Bajdenovog štaba odbaciju mogućnost povlačenja.

Druga debata Bajdena i Trampa je zakazana za 10. septembar, dok će izbori biti održani 5. novembra.

Bajden će u sedmici pred nama biti domaćin NATO samita koji se održava u Vašingtonu. Tom prilikom će održati i konferenciju za novinare.

image