Srbija i Balkan

Upaljeni meteo-alarmi: Manje zahlađenje tek sredinom jula

Jak i dugotrajan toplotni talas usloviće maksimalne temperature danas i sutra od 33 do 37 stepeni Celzijusa, a od srede do kraja sledeće sedmice od 35 do čak 40 stepeni uz tropske noći u urbanim sredinama
Upaljeni meteo-alarmi: Manje zahlađenje tek sredinom jula© FOTO TANJUG/JOVANA KULAŠEVIĆ

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je jutros upozorenje za područje Srbije na izražen toplotni talas.

Kako se navodi, jak i dugotrajan toplotni talas usloviće maksimalne temperature danas i sutra od 33 do 37 stepeni Celzijusa, a od srede do kraja sledeće sedmice od 35 do čak 40 stepeni uz tropske noći u urbanim sredinama.

Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina.

Manji pad temperature za oko pet stepeni, naročito na severozapadu Srbije, moguć je tek sredinom meseca, odnosno oko 15. jula, ali će se i nakon toga temperatura zadržati iznad proseka uz nastavak perioda sa tropskim danima i noćima, navodi se u upozorenju RHMZ-a.

Što se tiče područja Beograda, maksimalna temperatura u ponedeljak i utorak biće oko 35 stepeni, a zatim od srede do kraja sledeće sedmice od 37 do 40 stepeni.

U velikom delu Srbije, upaljen je narandžasti meteo-alarm koji označava opasno vreme, dok je nekoliko regija pod žutim upozorenjem koje ukazuje na potencijalno opasno vreme.

Ovaj meteo-alarm aktiviran je zbog grmljavine koja se očekuje u Bačkoj, Sremu, zapadnoj, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na teritoriji Kosova i Metohije.

Meteorolog Ivan Ristić takođe upozorava na velike vrućine i sparno vreme, ističući i da će sreda biti posebno vreo dan.

"Afrika je naša svakodnevica i naša realnost zimi i leti, svakim danom je sve toplije, a od srede, 10. jula, temperatura vazduha u hladu biće jednaka temperaturi našeg tela i kretaće se između 35 i 39 stepeni Celzijusa", napisao je Ristić na svom Fejsbuku. 

On je dodao i da postoji mogućnost da oblaci ponovo dođu u našu zemlju i donesu nepogode.

Pravi vremenski preokret očekuje nas već 13. jula, kada bi, kako on najaljuje, postojala mogućnost za vremenske nepogode poput nevremena, grada i grmljavine.

Oglasio se i Batut

Zbog toplotnog talasa koji nam predstoji i veoma visokih temperatura, oglasio se i Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

U saopštenju oni su naveli da će prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biti u kategoriji veoma opasne pojave u periodu od 10. do 14. jula u južnobačkom, 12. jula na teritoriji severnobanatskog i srednjebanatskog okruga, a 13. jula na području grada Beograda, severu zemlje, braničevskom, mačvanskom, podunavskom, pomoravskom i rasinskom okrugu.

Takođe, visoke temperature biće u domenu veoma opasne pojave 14. jula u srednjebanatskom, južnobanatskom, braničevskom, podunavskom, pomoravskom, rasinskom, borskom i zaječarskom okrugu.

Kako se dodaje u saopštenju "Batuta", u mere prevencije kada su u pitanju veoma opasne vremenske pojave koje se tiču visokih temperatura spadaju često menjanje čiste i suve odeće, kao i smanjenje intenziteta fizičke aktivnosti ili skraćenje vremena izloženosti dejstvu povišene ambijentalne temperature.

Savetuje se i redovni unos tečnosti, u ustaljenom ritmu, bez obzira na eventualno odsustvo osećaja žeđi.

Na svaku pojavu konfuznosti, nesvestice, izrazito tople i suve kože potražiti hitnu lekarsku pomoć.

Građanima se preporučuje da u toplim danima nose odeću napravljenu od laganih letnjih materijala svetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspešnije odavanje toplote, navode u "Batutu". 

Bez preke potrebe, ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor za sve vreme trajanja povišene spoljne temperature. Ukoliko je to neizbežno, obezbediti redovnu rehidraciju u toku boravka na toplom, upozoravaju iz "Batuta".

Visoke temperature beleže se i u svetu, a kako je saopštila služba Evropske unije za praćenje klimatskih promena, prošli mesec bio je najtopliji jun u istoriji, preneo je Rojters. Kako se niz rekordno toplih dana nastavlja, pojedini naučnici veruju da je 2024. na putu da bude najtoplija zabeležena godina.   

Svaki mesec od juna 2023. godine, 13 meseci zaredom, rangiran je kao najtopliji na planeti od početka vođenja evidencije, u poređenju sa odgovarajućim mesecom prethodnih godina, objavila je Služba za klimatske promene Kopernikus Evropske unije u mesečnom biltenu.

image