"Politika": U Srbiji stotinak vehabijskih grupa sa oko 1.000 članova

Vehabija ima i u gradovima poput Beograda, Novog Sada, Kraljeva...

U Srbiji ima stotinak grupa i grupica vehabija a ukupan broj pristalica ove verske ekstremističke grupe ne prelazi hiljadu, kaže direktor Akademije za nacionalnu bezbednost Dragan Simeunović.

Iako se obično misli da su oni pretežno koncentrisani u Raško-polimskoj oblasti, ima ih i u Beogradu, Kraljevu, Novom Sadu i drugim mestima širom Srbije, rekao je on za današnju "Politiku".

Komentarišući to što je verski konvertit Miloš (Salahudin) Žujović hladnim oružjem, odnosno samostrelom, napao žandarma Miloša Jevremovića ispred Ambasade Izraela u Beogradu, on je rekao da je najnoviji trend u islamističkom terorizmu da se koriste sva sredstva radi ubijanja "nevernika", kao što su automobili, kamioni, kućni alat, poput čekića ili sekire, pa i oružje namenjeno sportu i zabavi, poput samostrela.

Razlozi su to se tako među stanovništvom širi još veći strah zbog obilja mogućnosti za izvođenje nasilnih akata, ali i činjenica da je teroristima sve teže da nabave vatreno oružje i eksploziv budući da su mnoge države u cilju što uspešnije borbe protiv terorizma pooštrile kazne za nezakonitu proizvodnju i posedovanje oružja i eksplozivnih naprava.

"Na zakonodavcima je da merama obuhvate i posedovanje onih sportskih rekvizita koji se mogu zloupotrebiti za napad", naveo je Simeunović.

Prelazak iz jedne vere u drugu pravo je svakog čoveka na slobodu izbora, kaže sagovornik "Politike", dodajući da kada se radi o prelasku u sledbenike militantnog islamizma, postoje neke specifičnosti.

"Reč je najčešće o ljudima koji su nezadovoljni sobom i svojim životom i koji za svoje neuspehe isključivo traže krivce u drugima, pa i u državi i crkvi kojoj pripadaju. Nemogućnost da ostvare lične ciljeve zamenjuju borbom za velike ciljeve‚ dajući pritom sebi u svojoj glavi najzad važnu ulogu", rekao je on.

Istakao je da se radi uglavnom o mladim, nezrelim ljudima, a u manjem broju i o osobama srednje dobi koje su rešile da naprave veliki zaokret u svom životu, od čega očekuju i veliko dobro po sebe.

Simeunović je naglasio da je veoma pogrešno u svim muslimanima videti potencijalne ekstremiste.

"Od milijardu i po muslimana, koliko ih ima na svetu, ogroman procenat čine miroljubivi, nenasilni ljudi, baš kao kad je reč i o pripadnicima drugih velikih religija. Zato se ne treba ponašati fobično i upirati prstom na islam kao izvor opasnosti. Međutim, kada je reč o nekim militantnim interpretacijama islama, kao što je vehabizam, mora se biti oprezan jer je činjenica da veliki broj među verskim ekstremistima čine upravo vehabije", rekao je on.