Zašto su srpski kadeti na Kozari uznemirili Sarajevo?

Studenti iz Srbije nisu u Bosni i Hercegovini bili ilegalno, ali sarajevske vlasti pokušavaju da pitanje ispolitizuju

Prisustvo kadeta Vojne akademije Univerziteta odbrane i Kriminalističko-policijskog univerziteta na obeležavanju 82. godišnjice Bitke na Kozari je "potpuno bespotrebno ispolitizovano", poručuje ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović koji je bio jedan od učesnika defilea koji su uznemirile sarajevske vlasti.

Starović je za Tanjug rekao da oni već 10 godina unazad svake godine učestvuju u manifestacijama koje se organizuju u inostranstvu u sklopu državnog programa negovanja tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

"Tako naši kadeti i studenti redovno svake godine učestvuju u manifestacijama koje organizujemo u Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Rumuniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Svaki put godinama unazad, dakle, njihovo učešće se najavljivuje redovnim diplomatskim putem, u konkretnom slučaju preko Ambasade Republike Srbije u Sarajevu i tako je bilo i ove godine", rekao je ministar.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je, naime, da mora da se utvrdi ko je dozvolio da, kako je rekao, "Vojska Srbije" uđe na teritoriju BiH, dok je ambasada Srbije u Sarajevu navela da je Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine notom najavila dolazak kadeta vojne i policijske akademije koji su učestvovali u obeležavanju godišnjice.

Njihovo učešće u manifestaciji bilo je potpuno legalno i legitimno, poručuje karijerni diplomata Zoran Milivojević, dodajući da je sve bilo u skladu sa unutrašnjim i međunarodnim propisima BiH te da nije bilo nikakvih elemenata koji bi mogli da dovedu u pitanje normalne odnose na relaciji Beograd-Sarajevo u diplomatskom i političkom smislu.

Milivojević je, komentarišući za Tanjug to što je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić tražio da se utvrdi ko je dozvolio, kako je rekao, ulazak Vojske Srbije na teritoriju BiH - istakao da je cilj ovakvih reakcija iz Sarajeva da dovedu u pitanje položaj Republike Srpske, i da rizikuju kvarenje odnosa na relaciji Sarajevo-Beograd, u pokušaju da realizuju koncept koji nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom i koji predstavlja rizik za mir i stabilnost.

"Radi se o jednom pokušaju da se, u svetlu globalnih kretanja koja su sad na dnevnom redu, pitanje BiH reši po jednom obrascu koji podrazumeva silu i iskakanje iz onoga što predstavlja ustav BiH i Dejtonski sporazum, u korist centralizacije BiH. Neke strukture vlasti u BiH se zalažu za takav metod nametanja rešenja silom, mimo onoga što znači Dejtonski mirovni sporazum koji jedini garantuje mir i stabilnost", ukazao je Milivojević koji dodaje da se Srbija ponaša krajnje odgovorno, konstruktivno i da se zalaže za mir.

Izazivaju sukob kako bi promenili Dejtonski sporazum

Sociolog Vladimir Vuletić uveren je da defile i podsećanje na srpske žrtve smeta jer poslednjih decenija pokušava da se stvori utisak da su jedine žrtve na teritoriji BiH Bošnjaci, a da su Srbi bili agresor.

"Svaki događaj je povod da se teme uzburkaju. Pripadnici Vojske Srbije tamo nisu ušli ilegalno, ne bi ni mogli da pređu granicu koju kontroliše federalna policija, prema tome to su besmislene stvari. Pokušava da se skrene tema na nešto što je potpuno proceduralno pitanje i nema nikakvu osnovu ni pravno gledano", poručio je Vuletić za Tanjug.

Komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića koji je rekao da ako Ministarstvo odbrane nije odobrilo ulazak Vojske Srbije na teritoriju BiH – u pitanju akt agresije, Vuletić je ocenio da je ovakva reakcija iz BiH pokušaj da se obeležavanje stradanja Srba zameni nekakvom pričom o navodno daljoj agresiji Srbije što je, napominje on, potpuno besmisleno.

Političko Sarajevo, naime, prema njegovim rečima, smatra da je jedini način da se promeni ravnoteža koju je uspostavio Dejtonski sporazum - izazivanje sukoba.

"Imate dva načina, jedan je dogovorom i razgovorom, to je ono što pokušava Milorad Dodik. Ako želite da promenite nešto kao što je Dejtonski sporazum to možete ili razgovorom ili ratom i sukobom. Posle svakog rata dolazi novi mir i mirovni sporazum koji bi bio drugačiji u odnosu na Dejtonski", objasnio je sociolog.

Vuletić kaže da zbog toga smatra da jedini koji zaista ima motiv da izazovu sukob jesu politički predstavnici iz Sarajeva koji, prema njegovim rečima, pokušavaju da unitarzuju BiH, što ni na koji način ne odgovara Republici Srpskoj i Srbiji.

On smatra da su optužbe za agresiju Srbije neosnovane jer ne postoji ni jedan razlog ni motiv koji bi Srbiju ili RS motivisao da izazivaju tenzije.

"RS i Srbiji Dejtonski sporazum odgovara, i svako ko je protiv Dejtonsko sporazuma je onaj ko izaziva rat. Vidimo da na toj dekonstrukciji Dejtonskog sporazuma od samog početka insisitra Sarajevo", rekao je Vuletić.