GIK Niš odbio prigovore opozicionih lista, oni najavljuju sudske žalbe

Prigovori lista Dragana Milića i Đorđa Stankovića odbijeni su kao neosnovani

Gradska izborna komisija Niš odbila je kao neosnovane prigovore izbornih lista "Dr Dragan Milić" i "Đorđe Stanković - biramo Niš" protiv Ukupnog izveštaja o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Niša. Predstavnici lista, najavljuju podnošenje žalbi sudu u zakonskom roku.

U rešenjima kojima se odbijaju prigovori, a koja su objavljena na sajtu Republičke izborne komisije (RIK), navodi se da je GIK Ukupan izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Niša utvrdila u skladu sa zakonom, a na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora sa svih 197 biračkih mesta, kao i da su rezultati konačni i da ne mogu pravno da se osporavaju.

GIK je u obrazloženju naveo da prigovori i navodi u njima nisu od uticaja na pravilnost i zakonitost pobijanog izveštaja, da navodi iz prigovora nisu tačni, kao i da su u proizvoljni.

U rešenjima GIK-a se navodi da podaci iz odluke o preliminarnim rezultatima i podaci iz Ukupnog izveštaja nisu povezani i da ne moraju da se podudaraju, što je bila jedna od tačaka prigovora.

Đorđe Stanković iz koalicije "Biramo Niš" najavio je da će se opozicija ponovo žaliti Višem sudu u Nišu koji će imati 72 sata da odluči o njima i da odluku ponovo dostavi GIK-u, prenose "Južne vesti".

Stanković je ocenio da konačni rezultati "nisu proglašeni čim se mi žalimo i idemo dalje s tim procesom".

Ova lista u prigovoru je navela da je izveštaj o ukupnim rezultatima nejasan i kontradiktoran sa ranijim odlukama GIK-a, kao i da je bilo grešaka u obradi podataka.

Prigovor izborne liste "Dr Dragan Milić" tiče se, kako je navedeno, dva zapisnika na biračkom mestu broj 10 u opštini Medijana, odnosno tvrdnji da je u jednom zapisniku navedeni broj glasačkih listića u kutiji 841, dok je u drugom 854, kao i da je u jednom broj glasova za Rusku stranku pet, a u drugom šest.

Prema Ukupnom izveštaju protiv kojeg su ove dve liste podnele prigovore, usvojenom 1. jula, lista "Aleksandar Vučić" osvojila je 30 mandata, lista "Dr Dragan Milić" dobila je 16 mandata, koalicija "Biramo Niš" 10 mandata, a Ruska stranka jedan.

Odgovarajući na pitanja novinara o nepravilnostima i žalbama opozicionih lista, predsednica GIK Niš Danijela Milićević je tada rekla da nije bilo nikakvih nepravilnosti, kao i da je odlukama Višeg suda u Nišu potvrđeno da su odluke GIK-a bile u skladu sa zakonom.