Nešić: Hvala Bogu pa smo u Bratuncu i Prijedoru videli Vojsku Srbije

Ako je eventualno postojao propust, onda je propust napravilo Ministarstvo inostranih poslova BiH, poručio ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić izjavio je da su ispoštovane sve procedure neophodne za dolazak pripadnika Vojske Srbije u BiH i njihov defile kroz Prijedor.

Ova tema je podigla tenzije u BiH, a Nešić kaže da smatra da, "ako je eventualno postojao propust, onda je propust napravilo Ministarstvo inostranih poslova".

"Kao što vam je poznato, ambasada Srbije uputila je diplomatsku notu Ministarstvu inostranih poslova i najavila dolazak kadeta Vojske Republike Srbije i kadeta MUP-a Republike Srbije. Ministarstvo inostranih poslova o tome je upoznalo Graničnu policiju i samim time su ispoštovane sve procedure", kazao je Nešić za sarajevsku N1.

Naglašava da ne vidi ništa sporno u prisustvu Vojske Republike Srbije.

"Radi se o oslobodilačkoj vojsci, vojsci Republike Srbije i ono što mogu da kažem: Hvala Bogu pa smo mogli i u Bratuncu i Prijedoru da vidimo pripadnike Vojske Republike Srbije, koja je u ovom trenutku garant mira i stabilnosti, ne samo u Srbiji nego i u regionu. Na kraju krajeva, njihovi pripadnici su došli da se poklone žrtvama ustaškog i nacističkog zločina", naveo je Nešić.

Član Predsedništva BiH Denis Bećirović rekao je ranije da Predsedništvo nije odobrilo ulazak pripadnicima Vojske Republike Srbije, te je ovim povodom zakazao sastanak sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom i pozvao na reakciju OHR-a, Delegacije EU u BiH, EUFOR-a, i NATO-a, kao i, kako se navodi, svedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Oglasio se i ministar odbrane BiH Zukan Helez, rekavši da ovaj resor nije dao dozvolu za boravak pripadnika Vojske Srbije u BiH, a udruženja žrtava ocenila su defile kao "nameran čin provokacije".