Srbija i Balkan

Vučić: Ko sada urušava mir u BiH, hoće li Amerikanci da reaguju?

Ako sam ja koristio snajper i pucao po Sarajevu, samo jedan maleni dokaz neka pokažu i ja istog dana neću više biti predsednik, poručio je Aleksandar Vučić
Vučić: Ko sada urušava mir u BiH, hoće li Amerikanci da reaguju?© FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su sve procedure i nadležnosti poštovane u vezi sa defileom srpskih kadeta u BiH i naglasio da oni nikoga nisu mogli da ugroze i dodao je da se svaki dan protiv njega u regionu vodi besmislena kampanja.

"To je zbog Bećirovića i zbog Željka Komšića i svih njihovih medija koji su rekli da je Srbija krenula u agresiju posle Srpskog sabora zbog učešća kadeta Vojne akademije na memorijalnim skupovima obeležavanja tragedije srpskog naroda na Kozari", rekao je Vučić za Pink.

Istakao je da nažalost mediji nisu preneli kao vest to što je i ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio da je sve bilo u skladu sa procedurom i nadležnostima.

"Pa zato što su dva dana lagali, dva dana obmanjuju javnost, dva dana vode hajku, kako će sada da kažu, izvinite, mi smo najgori lažovi. Svi njihovi političari, svi njihovi mediji. Znate li da smo isto tako imali te kadete i 2017. godine? Na istim tim mestima. Imamo slike u Češkoj, Austriji, Severnoj Makedoniji, Grčkoj. To je najobičnija sitnica. Nikom to ništa ne znači, sve procedure smo poštovali i Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine uputili notu", rekao je Vučić.

Istakao je da naši kadeti nisu imali ni vojne čizme ni vojne uprtače i da nisu mogli nikoga da ugroze.

Odgovarajući na izjavu ministra odbrane BiH Zukan Helez koji je optužio predsednika Srbije da je pucao na Sarajevo, Vučić kaže da je druga stvar mnogo ozbiljnija.

Podsetimo, Helez je, tokom gostovanja na jednoj sarajevskoj televiziji, rekao da "nikada više Vučić neće moći na ova brda oko Sarajeva, na koja je pucao snajperom".

On je dodao da je u Dejtonu je neko strašno pogrešio i da zna ko je to.

"Ne želim da se vraćam na to. Lakše bi bilo sad od početka napraviti državu da nije Dejtona", izjavio je Helez.

Vučić je upitao ko onda urušava mir u BiH, i da ne misli da su to Bošnjaci, ali da to hoće njihovo rukovodstvo i neki sa Zapada koji misle da mogu da se igraju vatrom.

"Samo da vidim hoće li sad Amerikanci da reaguju na ovo. Hoće li Marfi da se oglasi sada? Ako sam ja koristio snajper i pucao po Sarajevu, samo jedan maleni dokaz neka pokažu i ja istog dana neću više biti predsednik. To se nikada nije dogodilo, izmislili su sve. To je stativ od kamere", poručio je Vučić.

Makron na leto u Srbiji

Govoreći o izborima u Francuskoj, predsednik Srbije je rekao da niko nije u stanju da pročita realne brojeve izbornog rezultata, da je reč o ogromnoj podeljenosti i da je jasno da će Makron biti jedina adresa koja donosi odluke.

"Imate u Engleskoj da liberali dobiju 6,2 miliona, četiri dobije Faraž, kakav je to tek izborni sistem? Vi mislite odjednom u prethodnih 14 dana desnica u Francuskoj je pala, nestali su. Ne, oni su dobili značajno više u prvom krugu. U procentima njihov ukupan broj je čak 37,1, drugoplasirani je dobio 26,4 to su levičarske stranke i trećeplasirani je predsednika Makrona 24,8. Dakle ovi su ubedljivo prvi, ali su ovi povukli trećeg kandidata i onda su imali samo izbor da glasaju samo za onog drugog", rekao je Vučić i dodao da očekujem posetu francuskog predsednika Srbiji tokom leta.

Ali, to kao "debakl desnice", ljudi, umete li da čitate brojeve? Jedno je šta vam piše na tabeli na kraju, a drugo kako se do toga došlo. Niti je to bio debakl desnice, Le Pen, niti je to bio debakl Makrona.

Srbija kupila veliku količinu zlata

Vučić je saopštio da su Republika Srbija i Narodna banka Srbija kupili pet tona zlata, vrednosti 350 miliona evra, i da je to dobra vest za građane.

"Sada imamo 46,5 tona zlata u vrednosti od 3,3 milijardi evra To je dobra vest za građane, ostvarili smo dobre rezultate", izjavio je Vučić, najavivši da će Srbija tek da kupuje zlato kako bi se "osigurali za teška vremena".

image