Nisu popunjena ni mesta na budžetu: Gde mogu đaci koji su položili prijemni, a ostali "ispod crte"

Visokoškolske ustanove koje nisu popunile upisnu kvotu raspisale su dodatni rok, a mesta ima i na budžetu. Maturanti mogu postati brucoši, bez ponovnog polaganja testova, već na osnovu potvrde o broju ostvarenih poena iz ovih predmeta na nekom od srodnih fakulteta

Budući brucoši, koji su položili prijemni ispit iz nekog od predmeta prirodnih nauka, a ostali su "ispod crte", mogu do 10. jula konkurisati za upis na Hemijski, Poljoprivredni, Matematički, Fizički, Rudarsko-geološki, Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu. Ove visokoškolske ustanove nisu popunile upisnu kvotu, pa su raspisale dodatni rok, a mesta ima i na budžetu. Na Šumarskom fakultetu je danas završeno prijavljivanje kandidata za naknadni upis.

Posle prvog upisno roka, Hemijski fakultet je otvorio vrata maturantima koji su polagali prijemni ispit iz hemije ili iz hemije i biologije na Medicinskom, Farmaceutskom, Stomatološkom, Tehnološko-metalurškom, Rudarsko-geološkom ili Veterinarskom fakultetu.

Oni mogu postati brucoši, bez ponovnog polaganja testova, već na osnovu potvrde o broju ostvarenih poena iz ovih predmeta na nekom od navedenih Fakulteta. Na sajtu fakulteta se navodi i šta im je potrebno od dodatnih dokumenata.

Termini za naknadni upis su do 12. jula od 10 do 14 časova. Na ovom fakultetu ima 78 mesta na budžetskim studijama i to na smerovima - hemija (26), biohemija (13), hemija životne sredine (19), dok je za nastavnika hemije ostala čak 20 mesta za školovanje o trošku države. Rudarsko geološki fakultet je raspisao dodatani rok za 191 mesto na besplatnim studijama i 61 na samofinansirajućim.

Poluprazni amfiteatri su i na Poljoprivrednom fakultetu. Maturanti koji su položili prijemni iz nekog od ovih predmeta - hemije, biologije, fizike, matematike i sociologije, mogu konkurisati. Na Fizičkom fakultetu ima 99 mesta za studije o trošku države na svim smerovima i 13 za samofinasirajuće. Na Matematičkom fakultetu nepodeljeno je 134 budžetska indeksa na smeru matematika - 28, informatici - 28, astronomiji i astrofizici - 14.

Na Šumarskom fakultetu u Beogradu ostalo je slobodno 126 mesta na budžetu i 91 na samofinansirajućim studijama za kandidate koji su položili prijemni iz matematike i biologije. Na smeru šumarstvu je prazno 54 mesta na budžetu i 17 za brucoše koji sami plaćaju studije, tehnologiji drveta - 51 plus 27, pejzažnoj arhitekturi - tri plus 11 i ekološkom inženjeringu 18 plus 36.