Lajčak: Nema napretka u implementaciji Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Specijalni evropski izaslanik se "zadovoljio" napretkom u vezi s nekoliko praktičnih pitanja, ali i konstatovao da nema ništa od "velike slike"

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su dogovoreni konkretni koraci o pitanju nekoliko praktičnih problema, ali da nije bilo napretka u implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"U Briselu sam bio domaćin glavnim pregovaračima Kosova i Srbije… Nakon više od sedam sati intenzivnih diskusija, dogovorili smo konkretne naredne korake u vezi s nekoliko praktičnih pitanja. Nažalost, nismo uspeli da napredujemo u velikoj slici – implementaciji Sporazuma na putu normalizacije", naveo je Lajčak na Fejsbuku sumirajući prošlu nedelju.

Dodao je da je iz Brisela otputovao u Madrid, gde je učestvovao na inauguracionom sastanku Grupe na visokom nivou Svetskog ekonomskog foruma za stratešku povezanost i na godišnjem sastanku Evropskog saveta za spoljne odnose.

Prema njegovim rečima, oba događaja su bila izuzetno korisna za diskusiju o pravcu evropske politike i razmenu ideja s brojnim stručnjacima.

"Na marginama sam takođe imao priliku da se ponovo povežem s mnogim kolegama i dobrim prijateljima. Iskoristio sam boravak u Madridu da o dešavanjima na Zapadnom Balkanu razgovaram i sa španskim državnim sekretarom za evropska pitanja", zaključio je Lajčak.