U Severnoj Mitrovici mirno, ali svi se pitaju da li će policija i CIK nešto pokušati

Pitanje dana na severu Kosova i Metohije jeste da li će patrole specijalne policije iz Prištine i novoimenovani članovi OIK danas pokušati da "posete" opštine Leposavić i Zvečan

Jutro posle jučerašnjih sirena za uzbunu, okupljanja građana, detonacija, u Severnoj Mitrovici je mirno. Iz ulice pored Ibra u kojoj je kancelarija OIK,  u kojoj je sinoć oko 22 sata, kontrolisanom eksplozijom uništena ručna granata koja je nađena unutra,  patrole kosovske specijalne policije i EULEKS-a povukle su se odmah posle deaktiviranja eksplozivne naprave. Navodno, u blizini prostorija OIK u Severnoj Mitrovici bila je još jedna granata koja je eksplodirala u utorak tokom popodneva.

Nekoliko patrola italijanskih karabinjera iz sastava KFOR-a i jutros dežuraju na glavnom mostu na Ibru, par stotina metara od kancelarije OIK u Severnoj Mitrovici, a gradom povremeno prođu patrole EULEKS-a u džipovima. U gradu inače, kao i prethodnih dana, nema patrola kosovske policije.

Pitanje dana na severu Kosova i Metohije jeste da li će patrole specijalne policije iz Prištine i novoimenovani članovi OIK danas pokušati da "posete", kako je to u ponedeljak najavljeno iz CIK tzv. Kosova, opštine Leposavić i Zvečan u kojima u utorak nisu preuzete kancelarije. U Leposaviću sirene su se juče čule odmah posle upada policije i članova OIK u opštinu u Zubinom Potoku, ispred zgrade SO Leposavić okupilo se više stotina građana, ali, nije bilo pokušaja preuzimanja kancelarije OIK. I u Zvečanu juče tokom popodneva ispred zgrade SO bilo je okupljeno više stotina građana.

Iz CIK tzv. Kosova najavljeno je da će danas biti obavljen žreb kojim će biti utvrđen redosled kandidata i političkih subjekata za izbore koji bi na severu Kosova trebalo da budu održani 18. i 25. decenbra.

Predsednik CIK tzv. Kosova Krešnik Radonjići juče popodne izjavio je da "obzirom na dešavanja na severu Kosova nije moguće po planu sprovoditi pripremne radnje za organizaciju izbora za gradonačelnike" u četiri opštine na severu Kosova, preneli su juče popodne mediji u Prištini.

On je dodao da pod postojećim uslovima "izborna komisija ne može da počne da radi po predviđenom planu".

"Nepravedno je slati naše zvaničnike tamo gde postoji neizvesnost. Evidentno je prema izveštajima da je pristup našim kancelarijama problematičan. Bitni su magacini, biračka mesta kojima nemamo pristup", rakao je Radonjići dodajući da je pristup "severu Kosova ograničen".

On se zapitao da li će izbori morati da se organizuju „sa policijom naoružanom do zuba“. Dodao je da se čeka izveštaj policija i da će potom kontaktirati sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani. 

Prištinski mediji jutros prenose nezvanične infromacije prema kojima je specijalni izaslanik EU za Kosovo Miroslav Lajčak juče tokom dana od Aljbina Kurtija tražio odlaganje vanrednih izbora na severu Kosova.

"Reporteri" prenosi izjavu poslanika Pokreta Samoopredeljenje Hakija Abazija koji je ocenio da "ne bi bio smak sveta da se održavanje izbora na severu Kosova odloži na određeni period".

"U siutaciji kada se bacaju bombe nije lako zamisliti da izbori mogu da se održe. Shodno tome, ne bio smak sveta da se pitanje izbora odloži na određeni period", rekao je Abazi dodajući da "čak ima Srba sa dobrom voljom da izađu na izbore, ali je to nemoguće jer imaju veze sa nelegalnim strukturama iz Beograda".

Z. Š.