Srbija i Balkan

Novi udar na Srbe na Severu KiM: Saslušavanje direktora škola zbog "opstrukcije procesa glasanja"

Priština optužuje čelne ljude obrazovnih institucija da nisu dozvolili korišćenje ustanova koje vode kao biračke centre
Novi udar na Srbe na Severu KiM: Saslušavanje direktora škola zbog "opstrukcije procesa glasanja"Getty © Photo by Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency via Getty Images

Na predlog osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici počelo je saslušavanje 14 direktora osnovnih i srednjih škola na severu Kosova i Metohije zbog "izbegavanja procesa glasanja" – dela za koje je predviđena kazna u trajanju od jedne do dve godine zatvora.

"Na severu Kosmeta imamo 14, odnosno 17 osnovnih i srednjih škola s matičnim sedištem i isturenim odeljenjima. Pozivi iz kosovskog tužilaštva su prvo stigli na adrese direktora s teritorije leposavićke opštine, a kako čujem, potom će se ispitivati direktori iz Zubinog Potoka, a onda iz Zvečana i Leposavića", kaže izvor "Politike".

Njih je, kako kaže, "tužilaštvo okarakterisalo kao faktor koji nije dozvolio da se prošle godine na lokalnim kosovskim izborima na severu Kosmeta glasanje održi u školama koje funkcionišu u sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije".

Da je već ispitivan direktor jedne škole s opštine Leposavić, potvrdio je advokat Miloš Delić, koji je rekao da je njegov klijent tokom davanja izjave rekao da su neki ljudi došli u školu u kojoj je on direktor, fotografisali prostorije u školi, utvrđivali njihove veličine, te da se posle toga više nisu pojavljivali.

"Apsolutno nije tačno da je on sprečio ili da je sprečavao da se proces glasanja održi u školi u kojoj je on čelni čovek", rekao je Delić.

Podsetimo, kosovsko tužilaštvo je policijskoj stanici sever prosledilo imena i prezimena direktora osnovnih i srednjih škola u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, a u vezi s "opstrukcijom izbornog procesa, kada nisu dozvolili korišćenje škola na severu kao biračkih centara".

image