Srbija i Balkan

Pohvala za Crnu Goru od SAD: Primer drugim NATO zemljama – pouzdan član Alijanse

Crna Gora izdvojila je prvi put više od dva odsto BDP-a za odbranu i time postala država za primer ostalim članicama Alijanse, poručuju iz ambasada SAD u Crnoj Gori
Pohvala za Crnu Goru od SAD: Primer drugim NATO zemljama – pouzdan član AlijanseGetty © Ronald Martinez / Staff

Ambasador SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke pohvalila je danas Crnu Goru i nazvala je državom za primer ostalim članicama NATO-a, budući da je Podgorica ove godine izdvojila više od dva odsto svog BDP-a za odbranu, prenose "RIA Novosti". 

"Crna Gora se pokazala kao pouzdan član Alijanse. Posebno je pohvalno to što je Vlada ispunila svoju obavezu izdvajanja dva odsto BDP-a za odbranu, dajući primer ostalim članicama Alijanse, koji one treba da slede. Članstvo Crne Gore u NATO-u takođe jača njenu kandidaturu za ulazak u EU", navodi se u saopštenju, koje je objavila američka ambasada.

Prema junskom izveštaju NATO-a, Crna Gora je ove godine prvi put izdvojila više od dva odsto, odnosno, oko 150 miliona evra za odbranu.

Premijer CG Milojko Spajić krajem prošle godine, nakon formiranja vlade, poručio je da se u potpunosti pridržava stava NATO-a i da su SAD glavni partner i saveznik Podgorice. 

Podsetimo, Podgorica je u NATO stupila 2017. godine, za vreme predsednika Mila Đukanovića, uprkos velikim protestima građana i opozicije.

image