Srbija i Balkan

Stevandić odgovorio Šmitu: Dopunjeni Zakon o grbu Nemanjića i himni je neosporiv

Iz OHR su istakli da će na Ustavnom sudu BiH biti da, "u svetlu svoje dosadašnje sudske prakse", oceni ustavnost zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, kojim se daje mogućnost javne upotrebe grba Nemanjića i himne "Bože pravde" u Republici Srpskoj
Stevandić odgovorio Šmitu: Dopunjeni Zakon o grbu Nemanjića i himni je neosporiv© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da se vraćanje u upotrebu himne "Bože pravde" i grba Nemanjića kroz izglasane dopune postojećeg zakona neće moći sudski osporiti, jer je reč o pravno izbalansiranom dokumentu koji ne vređa nikoga.

Istakao je da najave nelegitimnog Kristijana Šmita o budućim potezima Ustavnog suda BiH govore o porazu međunarodnog prava i diplomatskoj sramoti.

"To je dokaz potpunog kolapsa međunarodnog prava u BiH i to je njihova sramota. Pravo je čudo da to sebi dozvoljavaju ljudi koji bi trebalo da poznaju diplomatski protokol. O tome će odlučivati institucije Republike Srpske. Ako klub Bošnjaka stavi veto, mi ćemo sačekati odluku Ustavnog suda Republike Srpske", rekao je Stevandić.

Podsetimo, Parlament Republike Srpske usvojio je set zakona, među kojima je i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne "Bože pravde", koji predlaže da se, u skladu sa članom 30 usvojene Deklaracije Svesrpskog sabora, uz himnu "Moja Republika" izvodi i himna "Bože pravde", a da se amblem Srpske ističe i grb Nemanjića.

Stevandić je pojasnio da je reč o pažljivo izbalansiranom dokumentu koji nije ukinuo postojeća obeležja, te je poslao opomenu Šmitu da se ne meša u poslove parlamenta i Ustavnog suda.

"Oni su dobili šah-mat. Sa etičke i moralne strane. Nemanjićko nasleđe je bar 300 godina starije od Osmanskog nasleđa i nema nikakve probleme ni sa Hrvatima ni Bošnjacima. Krajnje je neznanje problematizovati tu vrstu priče", istakao je Stevandić.

On je podsetio da su dopune Zakona usvojene dvotrećinskom većinom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te istakao da je reč o "naknadnoj pameti Šmita" koji se u pismu koje je poslao ranije na njegovu adresu nije žalio na 9. januar, grb i himnu.

Iz OHR su istakli da će na Ustavnom sudu BiH biti da, "u svetlu svoje dosadašnje sudske prakse", oceni ustavnost zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, kojim se daje mogućnost javne upotrebe grba Nemanjića i himne "Bože pravde" u Republici Srpskoj, te naveli da je taj sud već proglasio neustavnim te iste simbole, preneli su federalni mediji.

image