Televizije N1 i Nova S objasnile zašto nisu emitovale program 24 sata

Želimo da ukažemo kakav mrak može da zavlada ako se TV N1 i Nova S ne budu emitovale, navodi se u saopštenju

Televizije N1 i Nova S koje posluju u okviru "Junajted media" su od ponoći 6. decembra emitovale - umesto redovnog programa - telop sa crnim ekranom na kome je ispisana poruka "Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija".

U ponoć 7. decembra je saopšteno da su se odlučili na ovakav potez "kako bi ukazali kakav mrak može da zavlada ako se TV N1 i Nova S ne budu emitovale" i "kako bi izgledalo informisanje da građani Srbije imaju samo jednu verziju događaja, samo jedan – vladajući stav".

Oni dodaju da su na ovaj način ukazali i na "višegodišnje pritiske kojima su izloženi i na pokušaje da im se vidljivost dodatno ograniči". 

Kao poslednji u nizu poteza koji ima za cilj pritisak na slobodne medije, dve televizija navode postupanje Regulatornog tela za elektronske medije (REM), "koje ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitovanje, iako su svi primenjivi rokovi prošli".  Dodaju da se N1 solidariše sa kolegama televizije Nova S, koja se prijavila na konkurs za petu dozvolu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da ovim televizijama niko nije zabranio da emituju program, već da su sami tako odlučili.

Vučić je nakon Samita EU - Zapadni Balkan u Tirani kazao da ako Nova S i N1 imaju problem sa slobodom izražavanja, onda je to ozbiljan problem za njihovog vlasnika.