Srbija i Balkan

Vremenska prognoza: Temperatura raste, Srbija u crvenom

Jutarnje temperature kretaće se od 16 do 24 stepeni, a najviše dnevne od 35 do 39 stepeni
Vremenska prognoza: Temperatura raste, Srbija u crvenom© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Crveni meteo alarm, koji ukazuje da je vreme veoma opasno, biće upaljen na gotovo celoj teritoriji Srbije zbog vrlo visokih temperatura koje se očekuju u sredu.

Jedino će u Jugozapadnoj i Zapadnoj Srbiji na snazi biti narandžasti meteo alarm, koji označava opasno vreme, dok će svi drugi regioni naše zemlje biti u crvenom.  

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, dnevna temperatura dostići će 39 stepeni Celzijusa.

Jutarnje temperature kretaće se od 16 do 24 stepeni, a najviše dnevne od 35 do 39 stepeni.

U Beogradu, najniža dnevna temperatura biće 24 stepeni, a najviša 38 stepeni. Istovetna maksimalna dnevna temperatura prognozirana je i za Novi Sad, Kragujevac i Negotin, dok će u Nišu maksimalna temperatura doseći 37 podeok.

Treba imati u vidu da će prognozirane temperature biti ovolike u hladu, dok će na betonu biti i desetak stepeni vrelije, pa se savetuje da se izbegava boravak na otvorenom. Naročito u najtoplijem delu dana od 10 do 17 sati.

U crvenom će, prema prognozi RHMZ-a, biti i indeks UV zračenja koji je u gotovo svim gradovima u Srbiji označen kao vrlo visok.

Prema upozorenju RHMZ-a od utorka, jak i dugotrajan toplotni talas trajaće do kraja sedmice i usloviće maksimalne temperature u Srbiji od 35 do 40 stepeni, a u Beogradu od 37 do 40 stepeni. Takođe, u većini urbanih sredina očekuju se tropske noći.

Velika je verovatnoća da će se toplotni talas nastaviti i početkom naredne nedelje. 

image