Vremenska prognoza: Temperatura raste, Srbija u crvenom

Jutarnje temperature kretaće se od 16 do 24 stepeni, a najviše dnevne od 35 do 39 stepeni

Crveni meteo alarm, koji ukazuje da je vreme veoma opasno, biće upaljen na gotovo celoj teritoriji Srbije zbog vrlo visokih temperatura koje se očekuju u sredu.

Jedino će u Jugozapadnoj i Zapadnoj Srbiji na snazi biti narandžasti meteo alarm, koji označava opasno vreme, dok će svi drugi regioni naše zemlje biti u crvenom.  

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, dnevna temperatura dostići će 39 stepeni Celzijusa.

Jutarnje temperature kretaće se od 16 do 24 stepeni, a najviše dnevne od 35 do 39 stepeni.

U Beogradu, najniža dnevna temperatura biće 24 stepeni, a najviša 38 stepeni. Istovetna maksimalna dnevna temperatura prognozirana je i za Novi Sad, Kragujevac i Negotin, dok će u Nišu maksimalna temperatura doseći 37 podeok.

Treba imati u vidu da će prognozirane temperature biti ovolike u hladu, dok će na betonu biti i desetak stepeni vrelije, pa se savetuje da se izbegava boravak na otvorenom. Naročito u najtoplijem delu dana od 10 do 17 sati.

U crvenom će, prema prognozi RHMZ-a, biti i indeks UV zračenja koji je u gotovo svim gradovima u Srbiji označen kao vrlo visok.

Prema upozorenju RHMZ-a od utorka, jak i dugotrajan toplotni talas trajaće do kraja sedmice i usloviće maksimalne temperature u Srbiji od 35 do 40 stepeni, a u Beogradu od 37 do 40 stepeni. Takođe, u većini urbanih sredina očekuju se tropske noći.

Velika je verovatnoća da će se toplotni talas nastaviti i početkom naredne nedelje.