Srbija i Balkan

Đurić na prijemu u Vašingtonu povodom 75. godišnjice osnivanja NATO

Đurić se na marginama NATO samita susreo sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom, i tom prilikom ocenio da je očuvanje mira i stabilnosti regiona neophodan preduslov za razvoj
Đurić na prijemu u Vašingtonu povodom 75. godišnjice osnivanja NATO© TANJUG/ MSP

Na poziv predsednika SAD Džozefa Bajdena, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Marko Đurić prisustvovao je u Vašingtonu prijemu povodom 75 godina od osnivanja organizacije NATO.

Šef srpske diplomatije razgovarao je tom prilikom sa predstavnicima zemalja članica i zemalja partnera o aktuelnim regionalnim i međunarodnim temama.

Imajući u vidu da se saradnja Srbije i NATO odvija kroz program "Partnerstvo za mir", čiji je Srbija član od 2006. godine, Đurić je sagovornicima preneo opredeljenost Srbije ka politici vojne neutralnosti, kao i otvorenost za dalje unapređenje saradnje u okviru raspoloživih mehanizama tog programa.

Naglasivši da Srbija, kao samostalna i suverena država, vodi računa o svojim nacionalnim interesima, ministar je ukazao i da, kroz učešće u brojnim mirovnim misijama, Srbija aktivno doprinosi izgradnji mira i stabilnosti širom sveta.

Prema njegovim rečima, Srbija je, kao kredibilan međunarodni činilac, spremna da sa inostranim partnerima sarađuje na očuvanju bezbednosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu, što se može videti i na primeru dobre saradnje Vojske Srbije i misije KFOR na Kosovu i Metohiji.

Đurić sa Sijartom: Zajednički doprinos snižavanju tenzija

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić susreo se sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, na marginama NATO samita u Vašingtonu i tom prilikom ocenio da je očuvanje mira i stabilnosti regiona neophodan preduslov za njegov dalji politički, ekonomski i svaki drugi razvoj.

Đurić je naglasio da će Srbija, kao i do sada, biti konstruktivan partner koji podstiče i doprinosi ostvarenju tog zajedničkog cilja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Uz čestitke kolegi na preuzimanju predsedavanja Savetom Evropske unije, Đurić je izrazio očekivanje da će proširenje evropske porodice na region Zapadnog Balkana ponovo biti u fokusu relevantnih političkih struktura na starom kontinentu.

Govoreći o odličnim bilateralnim odnosima koje prati dinamičan razvoj saradnje u svim oblastima, Đurić je izdvojio značaj nacionalnih manjina kao mostova između dveju nacija, ukazavši da je naša zemlja veoma zadovoljna položajem Srba u Mađarskoj.

Kada je reč o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, sagovornici su ukazali da će dve zemlje nastaviti da deluju u okviru međunarodne zajednice, dajući doprinos snižavanju tenzija u svetu i uspostavljanju globalnog mira i sigurnosti.

Samit NATO održava se od 9. do 11. jula u Vašingtonu.

image