Srbija i Balkan

Vučić: Srbija više nikada neće biti ničiji plen, kao što je bila '99. godine

Vesli Klark ostavio "neizbrisiv trag" na Balkanu u vidu "ubijanja našeg naroda i dece", poručio je predsednik Srbije
Vučić: Srbija više nikada neće biti ničiji plen, kao što je bila '99. godine© Прнитскрин/Инстаграм/buducnostsrbijeav

Srbija danas odgovorna i želi mir, ali nikome na svetu neće dozvoliti da ugrozi njenu slobodu, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon obilaska manastira Studenica i rekonstruisanog puta Studenica-Rudno, gde je napravljen novi most preko reke Brevine.

"Verujem u sposobnost srpske države da očuva mir i stabilnost... Verujte mi da živimo u svetu u kojem se to ne podrazumeva, a plašim se da će stvari biti još lošije, još teže. Vidim da su se nešto zakačili za nas, i od Veslija Klarka do predsednika SAD Bajdena koji govori o Balkanu i onome šta se zbivalo '99. Moje je samo da kažem da mi nikoga ne diramo i ničije nećemo, ali da Srbija više nikada neće biti ničiji plen, kao što je bila '99. godine", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija danas odgovorna, da želi mir, ali da nikome na svetu neće dozvoliti da ugrozi njenu slobodu.

Kako je rekao, putevi povezuju krajeve Srbije, i omogućavaju ljudima da opstanu na svojim ognjištima i obezbeđuju budućnost svojoj deci. On je ocenio da su ovi radovi tek sada izvedeni zato što je Srbija sada u boljem stanju nego što je ikada bila.

Vesli Klark ostavio neizbrisiv trag ubijanjem srpskog naroda i dece

Na pitanje novinara da komentariše izjave generala Veslija Klarka, koji je rekao da "Vučić želi da razbije BiH i uzme deo severa KiM kako bi stvorio 'Veliku Srbiju'" i izjave predsednika SAD Džozefa Bajdena da je NATO agresija 1999. bila intervencija čiji je cilj bio da spreči "etničko čišćenje", Vučić rekao da je Vesli Klark ostavio "neizbrisiv trag" na Balkanu u vidu "ubijanja našeg naroda i dece".

"To su istorijske činjenice i one se neće promeniti... Da mi je ideja pravljenje Velike Srbije, rekao bih to. Pošto nije, meni je drago da oni uživaju u napadu na Srbiju, to znači da smo ojačali, i da pri tome moraju da se služe neistinama. To je dodatni dokaz da su nemoćni u svojoj mržnji", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da mu je zanimljivo što je Klark rekao "da smo mi agenti ili pioni Rusije na Balkanu".

"Moja poruka gospodinu Klarku je: Svako ko prati šta radi Srbija, jasno mu je da nismo ničiji pioni. Ali kako nismo ruski, tako nismo američki, niti bilo čiji drugi, i nikada nećemo biti", rekao je Vučić.

On je napomenuo da su Srbiji slobodarski narod koji su za svoju slobodu ginuli i cenili je više od bilo čega. 

"Bilo bi dobro da je tu lekciju još '99. savladao. Nažalost, nekima prođe ceo život a lekcije ne mogu da nauče. Srbija neće da služi nikome, samo svom narodu", dodao je Vučić.

Komentarišući Bajdenove izjave, Vučić je rekao da je predsednik SAD ponovo izneo zvaničnu interpretaciju zapadnih sila koje su učestvovale u agresiji.

Vučić je rekao da su Srbiji potrebni dobri odnosi sa svima i da će ih graditi i sa Amerikancima, zamolivši ih da nauče "malu lekciju o Srbima", a to je da slobodu vole više od svega.

O iskopavanju litijuma

Na pitanje novinara da komentariše svoju prethodnu izjavu da bi Srbija bila vodeća evropska zemlja u iskopavanju litijuma da neke "tajne službe" nisu umešale svoje prste, Vučić je rekao da neće da otkrije koje su tajne službe u pitanju zato što neće da ugrozi poziciju Srbije.

"Moja reč nije neobavezujuća, ne želim da Srbiji nametnem teret dodatnog sukobljavanja sa onima koji su od nje mnogostruko snažniji. Dovoljno je da znamo šta su radili, ukoliko pažljivo pogledate, to je bilo pravo malo remek-delo najmanje dve zapadne službe. Tu je bilo pitanje šta rade Kinezi, kako da se prekine njihov uticaj... Drugo šta je bio cilj je da Srbija zakasni i da ne može da iskoristi (svoje resurse)", rekao je Vučić.

Kako je ocenio, da je Srbija ranije otvorila rudnike litijuma, imala bi prednost u odnosu na druge.

"Ovako mi prednost tog tipa više nemamo... Nadam se samo da nećemo izgubiti svaku vrstu prednosti koju bismo imali u odnosu na druge u regionu. Ja znam i mnogo drugih stvari, ko šta radi protiv Srbije sa različitih strana sveta, a o čemu nikada ne govorim, zato što bi svaka moja reč značila ulazak u ono što želim da izbegnem po svaku cenu", dodao je predsednik Srbije.

Pre obilaska rekonstruisanog puta, predsednik je posetio manastir Studenicu, gde ga je dočekao iguman manastira arhimandrit Tihon i upoznao ga sa istorijatom i kulturnim i verskim znamenitostima manastira.

"Na mestu istorije, u zadužbini Stefana Nemanje i istočniku vladarske loze Nemanjića, izvorištu države i vizije onoga što Srbija danas jeste i što će tek biti. Zahvalan sam starešini manastira Studenica ocu Tihonu na toplom dočeku i mudrim rečima koje su u svemu na tragu prvog arhiepiskopa srpskog, Svetoga Save. Molimo se za mir, bratsku slogu i napredak naše Srbije, dok se sa ponosom i osećajem ogromne odgovornosti sećamo legata naših slavnih predaka", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Kao i Studenica, Srbija je bila često napadana i rušena, ali i sa mnogo pažnje i ljubavi ponovo građena, obnavljana i oživljavana, dodao je.

"Zato je ovo posebno mesto na kojem se prepliću naša prošlost i budućnost, predački zaveti i putokazi za potomke – da ne izneverimo njihov san o snažnoj i slobodarskoj Srbiji, da budemo ponosni i dostojanstveni u borbi za mir i slogu sa svima koji žele da zajedno gradimo dobru budućnost za generacije koje dolaze. Sa tog časnog i teškog puta ne smemo da skrenemo. Živela Srbija!", poručio je predsednik.

Novi most dug je 11,5 metara, a širok 5,5 metara i na njegovoj izgradnji su radili radnici JP "Novi Pazar Put".

Izgradnja mosta i sanacija klizišta finansirana je iz budžeta JP "Putevi Srbije".

image