Srbija i Balkan

Ne vidimo se u Crnoj Gori? Dan D za sramnu odluku vlade u Podgorici

Vlada Milojka Spajića zabranila je emitovanje 20 ruskih medija među kojima su RT Balkan i Sputnjik
Ne vidimo se u Crnoj Gori? Dan D za sramnu odluku vlade u Podgoriciwww.globallookpress.com © Muhammed Ibrahim Ali/Keystone Press Agency

Od danas bi trebalo da se primenjuje Odluka Vlade Crne Gore kojom je zabranjeno dvadeset ruskih medija, među kojima su RT Balkan i Sputnjik iz Beograda.

Ovakav čin Spajićeve vlade je neprijatno je iznenadio mnoge građane Crne Gore, a među zabranjenim ruskim medijima su "Prvi kanal", "Rusija 1", "NTV", "REN TV" i drugi.

Naime, ovu odluku Vlada Crne Gore je prosledila, između ostalog, i Agenciji za elektronske medije, koja je 3. jula uputila obaveštenje o restriktivnim merama EU o ruskim medijima pružaocima audio vizuelnih medijskih usluga (AVM), Ministarstvu kulture i medija, Ministarstvu spoljnih poslova, Delegaciji EU u CG, direktoru Agencije za elektronske medije, sektoru za nadzor nad radom pružalaca AVM usluga, sektoru za pravne i ekonomske poslove, službi za informaciono-komunikacione tehnologije i službi za zajedničke poslove.

U pomenutom obaveštenju Saveta agencije nema podatka o tome kada je odluka Vlade kojom je "propisana zabrana emitovanja ruskih medija" doneta, ali je navedeno da je objavljena u Službenom listu Crne Gore broj 061/24 od 25. juna 2024. godine.

"Imajući u vidu navedeno, pozivamo vas da u svojstvu pružaoca AVM usluge, bez odlaganja, iz vaše ponude isključite programe ili sadržaje gore pomenutih pravnih lica, subjekata ili tela, odnosno suspendujete bilo kakav aranžman za prenos ili distribuciju njihovih sadržaja", navodi se u saopštenju i dodaje da u što kraćem roku, a ne duže od sedam dana od prijema ovog obaveštenja, Agenciji dostave u pisanoj formi informaciju o preduzetim merama.

Odgovor Moskve 

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da će Rusija preduzeti odgovarajuće mere protiv Crne Gore.

"Još jedan napad crnogorske vlade smatramo za neprijateljski akt otvorene cenzure, osmišljen da, s jedne strane, pruži privid legitimiteta najgrubljem kršenju medijskih sloboda, a s druge, da zadobije naklonost evropskog Brisela u nadi za obećanim progresom na 'evropskom putu'. Da bi zadovoljili rusofobičnu transatlantsku agendu, oni su spremni da nastave politiku podrivanja demokratskih osnova svog društva i države, a svojim građanima uskrate pravo na pristup informacijama", kazala je Zaharova.

Kako je naglasila, neprijateljski koraci neće ostati bez odgovarajućeg odgovora.

image