Srbija i Balkan

Američki ambasador: Nema uslova za održavanje izbora na severu KiM

Oglasio se i francuski ambasador u Prištini Olivije Gero koji je rekao da su "dela zastrašivanja" veoma zabrinjavajuća
Američki ambasador: Nema uslova za održavanje izbora na severu KiM© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer poručio je da Sjedinjene Američke Države osuđuju nasilje tokom jučerašnjih incidenata na severu Kosova i Metohije.

Dodao je da je Amerika zabrinuta jer u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora na severu Kosova i Metohije i pozvao je sve na "uzdržanost".

Američki ambasador je poručio da ugrožavanje života, nasilje, zastrašivanje i upotreba eksplozivnih naprava ne bi trebalo da budu deo protesta.

"Sjedinjene Američke Države osuđuju one koji su primenili nasilje tokom jučerašnjih incidenata na severu `Kosova`. Pribegavanje nasilju i zastrašivanju, uključujući upotrebu eksplozivne naprave, i ugrožavanje života nikada nije prikladan metod protesta, ni pod kojim okolnostima", napisao je Hovenijer na Tviteru. 

"Sigurnost i bezbednost svih građana `Kosova`treba da budu najviši prioritet. Tražimo od svih uključenih da budu uzdržani", poručio je Hovenijer. 

Nakon pritiska Amerike, pre dve nedelje, Priština je odložila kažnjavanje Srba koji voze automobile sa registarskim tablicama koje izdaje Republika Srbija. Takođe, nakon što se Kurti, 31. jula, oko ponoći sastao sa Džefrijem Hovenijerom, odloženo je uvođenje ulazno-izlaznog za sve građane koji prelaze administrativne prelaze sa srpskim dokumentima.   

Povodom jučerašnjih dešavanja na severu KiM, oglasio se i francuski ambasador u Prištini Olivije Gero koji je rekao da su "dela zastrašivanja" veoma zabrinjavajuća i da je dijalog put da se ide napred.

"Dela zastrašivanja su veoma zabrinjavajuća. Dijalog je put napred", napisao je Gero na Tviteru.

U toku jučerašnjeg dana došlo je do nemira u sve četiri srpske opštine na severu KiM nakon što su članovi novoimenovane Opštinske izborne komisije, uz podršku naoružanih specijalaca, upali u zgradu Opštine Zubin Potok, zauzeli prostorije neophodne za izbore, promenili brave i uneli glasačke kutije. 

Brutalan upad policijskih snaga u opštinske prostorije ambasadori nisu komentarisali. 

Pokušavajući da spreče nasilno preuzimanje opštinskih prostorija od strane Prištine, građani su se okupili ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Severnoj Mitrovici. 

U Severnoj Mitrovici su porazbijani prozori na prostorijama Opštinske izborne komisije, a čuli su se i topovski udari.   

Srbi su napustili prištinske institucije u znak protesta zbog ukidanja registarskih tablica Republike Srbije, a predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani raspisala je vanredne izbore za lokalne skupštine i gradonačelnike. 

Budući da predstavnici Srba, uglavnom, bojkotuju izbore apsurdno je da će gradonačelnici u sva četiri opštine u kojima žive Srbi, najverovatnije, biti Albanci.

To zapadni ambasadori takođe nisu komentarisali, kao ni poruke prištinske vlasti da će izbori biti održani pa makar na listićima bila jedna lista ili jedan kandidat i bez obzira na odziv građana.

Sve to je, valjda, tekovina "najnaprednije demokratije na Zapadnom Balkanu" kako Aljbin Kurti voli da naziva prištinsku vlast. 

image