Dvojica Srba optužena za zločin nad bošnjačkim civilima

Oni se terete za krivično delo zločin protiv čovečnosti

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv dvojice Srba bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, Marinka Vidovića (64) i Pere Vujovića (52) iz Sarajeva zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad civilnim bošnjačkim stanovništvom.

Optuženi se terete da su tokom rata u BiH, Vidović u svojstvu komandanta, a Vujović u svojstvu pripadnika Interventnog voda 1. Ilijaške lakojurišne brigade VRS, na području mesta Lješevo, opština Ilijaš, tokom juna 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata.

"Optuženi se terete da su 5. juna 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, izvršili napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mestu Lješevo, tokom kojeg je vršeno paljenje kuća i lišavanje slobode civilnog stanovništva, koje nije uspelo da pobegne, a koje je nakon toga pod pretnjom oružjem, postrojeno u dvorištu jedne kuće, gde su dvojica optuženih, lično i direktno, zajedno sa još najmanje pet pripadnika iste jedinice, pucanjem iz vatrenog oružja, ubili dvadeset civila, uglavnom članova porodica Fazlić, Masnopita, Avdukić i dr. među kojima je bilo žena i starijih osoba, te teže ranili dve osobe", navedeno je u optužnici, preneli su sarajevski mediji.

U optužnici se navodi da je, nakon ubistva civila, zarobljeno svo preostalo stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, najmanje 100 osoba, među kojima muškarci, žene i deca, koji su odvedeni u prisilno zatočenje u mestu Podlugovi.

Optuženi se terete za krivično delo zločin protiv čovečnosti.