Srbija i Balkan

Prosrpske stranke ulaze u crnogorsku vladu, Mandić: Do kraja meseca rekonstrukcija

Već je potpisan sporazum o rekonstrukciji vlade i dogovoreno kakva će biti raspodela ministarstava, kaže lider NSD
Prosrpske stranke ulaze u crnogorsku vladu, Mandić: Do kraja meseca rekonstrukcija© R.R./ATAImages

Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP) rekonstrukcijom Vlade dobiće nekoliko ministarstva, saopštio je predsednik Skupštine i lider NSD-a Andrija Mandić.

"Potpisali smo koalicioni ugovor koji predviđa rekonstrukciju vlade. Napravili smo dogovor koji nije bio logičan kada se potpisao jer drugi po snazi politički subjekt nije dobio priliku da bude u vlasti. Mi smo kao parlamentarna većina uradili mnogo toga, uradili smo mnoge stvari zbog koji nas u Briselu i u EU hvale. Dobili smo pozitivan IBAR i mislimo da je sad trenutak da koalicija 'Za budućnost Crne Gore' uđe u vlast", rekao je on.

On je naveo da žele da uđu u vladu i da naprave nove reforme.

"NSD-u će pripasti ministarstva prosvete, nauke i inovacija, prostornog planiranja urbanizma i državne imovine, kao i Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa", rekao je je Mandić u emisiji "Pres plus" na Adria TV.

DNP-u bi trebalo, kako je kazao on, da pripadne mesto potpredsednika vlade i Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Kako je istakao, u vladi nisu dobili procenat koji imaju u parlamentarnoj većini, nego mnogo niži.

"Mi smo na to pristali i verujem da će premijer Spajić, uzimajući u obzir sve što smo radili, vrata od vlade otvoriti čim prije. Ja to očekujem da može da se desi u narednoj nedelji, ali svakako do kraja jula i da vlada bude ojačana ministrima koji dolaze iz NSD i DNP-a. Oni samo mogu da poprave njen rad i postiže se da ova vlada ima pun mandat, kazao je on.

Mandić je naglasio da bi bilo dobro da se vlada proširi i na Bošnjačku stranku.

image