Srbija i Balkan

NVO u Crnoj Gori: Vlast da uvede Dan sećanja na Srebrenicu i promeni udžbenike istorije

Nevladine organizacije u Crnoj Gori, njih navodno 76, potpisale su saopštenje u kojem se osvrću na pitanje Srebrenice, iako se prema osnivačkim aktima bave LGBT pravima i brinu o osobama sa hendikepom
NVO u Crnoj Gori: Vlast da uvede Dan sećanja na Srebrenicu i promeni udžbenike istorijewww.globallookpress.com © Soeren Stache/dpa

Nakon što je Podgorica objavila da će njena državna delegacija prisustvovati obeležavanju u Memorijalnom centru Potočari, danas su se oglasile nevladine organizacije u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju koje potpisuje 76 NVO, traže od crnogorskih vlasti da proglase Dan sećanja na navodni genocid u Srebrenici i obezbede njegovo redovno zvanično obeležavanje.

Uporište za ovakav zahtev nalaze u Rezoluciji o Srebrenici usvojenoj u Generalnoj skupštini UN, a za koju je glasala i Podgorica.

Crna Gora je još 2021. godine usvojila rezoluciju o Srebrenici u Skupštini, a prihvatila je i 2009. godine rezoluciju Evropske unije o Srebrenici.

NVO idu korak dalje, pa traže sprovođenje i druge odredbe rezolucije nedavno usvojene u Generalnoj skupštini UN, po kojoj traže od crnogorskih vlasti da obezbede dopunu udžbenika istorije za odgovarajuće uzraste informacijama o Srebrenici i ulozi Crne Gore u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije devedesetih godina.

Osim toga, od vlasti Crne Gore zahtevaju da pronađu i procesuiraju nekažnjene izvršioce i pomagače zločina u Srebrenici i drugih ratnih zločina.

"Zahtevamo od vlasti Crne Gore da osude i suzbijaju negiranje genocida, slavljenje njegovih izvršilaca i svaki drugi govor mržnje koji predstavlja posljednju fazu genocida i uvertiru u nove sukobe i zločine", kaže se u saopštenju.

Posebno im smetaju prosrpske partije koje, kako kažu, negiraju navodni genocid, a optužuju ih i da politizuju to pitanje.

"Suprotstavljamo se politici 'zločinom na zločin', osuđujemo donošenje 'kontra rezolucija', ne želimo da nove generacije odrastaju zadojene mržnjom i osećajem provincijalne inferiornosti koja se sukobljava sa svetom počev od najbližih suseda", naveli su iz NVO, aludirajući na usvojenu Rezoluciju o Jasenovcu, Dahau i Mauthauzenu.

Iako su ovim pokazali da im smeta rezolucija o srpskim žrtvama u Drugom svetskom ratu, već u sledećoj rečenici navode kako se zalažu za pravdu, istinu i pomirenje, " bez obzira na nacionalnu, versku ili etničku pripadnost".

Predstavnici ovih organizacija otići će sutra u Potočare u organizaciji Bošnjačkog veća Crne Gore.

Saopštenje su, između ostalih, potpisale NVO Akcija za ljudska prava, Asocijacija Spektra, Bošnjački kulturni centar, Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, Centar za građansko obrazovanje, Centar za demokratiju i ljudska prava, Centar za demokratsku tranziciju i Centar za ženska prava.

Potpisnice saopštenja su i Centar za monitoring i istraživanje, Centar za građanske slobode, Centar za razvoj nevladinih organizacija, Centar za romske inicijative, Centar za zaštitu i istraživanje ptica i Crnogorska LGBTI+ asocijacija Kvir Montenegro.

Saopštenje su potpisali i Crnogorski PEN centar, Crnogorski ženski lobi, Građanska inicijativa 21. maj, Građanska alijansa, Institut za medije, Juventas, Romska organizacija mladih "Koračajte sa nama".

Među potpisnicima su i NVO 35mm, Sigurna ženska kuća, Udruženje "Štrpci – Protiv zaborava", Udruženje pravnika, Udruženje mladih sa hendikepom, Forum MNE, Forum Bošnjaka Crne Gore.

image