Srbija i Balkan

Da li će jul oboriti toplotne rekorde: Koji je najtopliji grad u Srbiji?

U Srbiji je na snazi sedmi toplotni talas, sa maksimalnim temperaturama između 37 i 40 stepeni. RT Balkan istražuje u kom mestu su zabeleženi apsolutni temperaturni rekordi
Da li će jul oboriti toplotne rekorde: Koji je najtopliji grad u Srbiji?© TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Prema zvaničnim podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najtopliji jul, kao i čitavo leto u zemlji, zabeleženi su 2012. godine, kada je srednja temperaturna vrednost u Beogradu na Vračaru iznosila 32,6 stepeni Celzijusa. Pojedinačni rekord u Srbiji datira iz 2007. godine, sa maksimalnom temperaturom od 44,9 stepeni u Smederevskoj Palanci i 43,6 stepeni u Beogradu.

Međutim, danas su merenja pokazala da su najtopliji gradovi u Srbiji – Novi Sad, Ćuprija i Smederevska Palanka sa temperaturom od 37 stepeni Celzijusa. 

Dok se za Sjenicu zna da je najhladnije mesto u državi, pitali smo RHMZ koji je najtopliji grad u Srbiji.

Dragan Mihić, rukovodilac Grupe za monitoring klime i analize u RHMZ-u, za RT Balkan kaže da je apsolutni maksimum dnevne temperature vazduha od 44,9 stepena Celzijusa izmeren u Smederevskoj Palanci 24. jula 2007. godine.

"Po tome bi se moglo reći da je to najtopliji grad u Srbiji. Dalje, kad posmatramo ekstremno visoke temperature po mesecima, najtopliji dan u junu bio je 26.6.2007. godine u Negotinu sa 41,2 stepena, a avgust u Kruševcu 10.8.1931. sa 43 stepena", navodi naš sagovornik.

Međutim, ako posmatramo srednje mesečne temperature vazduha u najtoplijim mesecima, onda, kako ističe Mihić, titulu najtoplijeg grada u Srbiji za jun i jul drži Negotin sa 21,2 stepena za jun i 23,4 stepena za jul, a Niš za avgust sa 29,6 stepena.

"Inače je Negotin bio najtopliji grad u Srbiji u junu 2024. sa srednjom mesečnom temperaturom vazduha 25,3 stepena. Inače, Negotin ima najizraženiju kontinentalnu klimu u Srbiji, sa toplim letima i hladnim zimama", objašnjava Mihić.

Prema njegovim rečima, Beograd "štrči" kada se pogledaju minimalne letnje vrednosti tokom noći.

"Srpska prestonica ima najveću temperaturu tokom letnjih noći. Tako je u junu 2003. godine temperatura noću ona iznosila 15,2 stepena, zbog urbanih jezgra u kojim nema zelenih površina i hlada, kao i rada klima uređaja koji podignu dnevnu temperaturu za čitav stepen. Takođe i vlaga igra veliku ulogu u subjektivnom osećaju toplote, tako smo na primer prilikom junskog toplotnog talasa u Beogradu imali razliku od šest stepeni između onoga što mi izmerimo, tzv. suvog termometra i onog što se oseća na sopstvenoj koži", kaže sagovornik RT Balkana i konstatuje da se lakše podnese 37 stepeni u Sahari nego u Beogradu.

Inače, u Srbiji je na snazi sedmi toplotni talas, sa maksimalnim temperaturama između 37 i 40 stepeni Celzijusa.

Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je danas da jul ima potencijal da obori toplotne rekorde, s obzirom na intenzitet i snagu ovog toplotnog talasa koji je u našoj zemlji tek započeo. 

Takođe, preliminarne prognoze za avgust govore da će naredni mesec biti topliji od proseka, odnosno da će srednja maksimalna temperatura biti između 30 i 32 stepena.

"Očekuje se srednja maksimalna avgustovska temperatura između 30 i 32 stepena. Količina padavina i dalje neravnomerno raspoređena – imaćemo lokalne kratkotrajne intenzivne pljuskove", rekao je Sovilj za Tanjug. 

Deficit padavina, kao i temperature od 10 stepeni iznad proseka, mogu, upozorava on, da povećaju rizik od šumskih požara i drugih oblika vatre na otvorenom prostoru.

image