Srbija i Balkan

Tzv. kosovska vlada proglasila 11. jul "Danom sećanja na žrtve u Srebrenici"

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je rekao da je odluka u ime "Kosova" plemenita "kako se genocid u Bosni, na 'Kosovu' i bilo gde u svetu nikada ne bi zaboravio"
Tzv. kosovska vlada proglasila 11. jul "Danom sećanja na žrtve u Srebrenici"Getty © Chris McGrath

Vlada tzv. Kosova usvojila je danas predlog odluke da se 11. jul proglasi "Danom sećanja na žrtve u Srebrenici", piše "Reporteri". Današnja sednica vlade u Prištini počela je minutom ćutanja u čast žrtvama u Srebrenici. Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je rekao da je odluka u ime "Kosova" plemenita "kako se genocid u Bosni, na Kosovu i bilo gde u svetu nikada ne bi zaboravio".

"Ove godine smo obeležili 25 godina od oslobođenja. Sećamo se počinjenih masakra, sećamo se žrtava ratova devedesetih. Sećamo se 8.372 srebreničkih muškaraca i dečaka koje su srpske snage ubile u najvećem masakru u Evropi od Drugog svetskog rata", rekao je Kurti.

On je kazao da je srpska vojska prošle nedelje prodefilovala u Prijedoru ukazujući da se to dogodilo "bez dozvole bosanske države i samo četiri dana pre obeležavanja genocida u Srebrenici". Podsetimo, u pitanju su bili kadeti Vojne akademije Univerziteta odbrane i Kriminalističko-policijskog univerziteta na obeležavanju 82. godišnjice Bitke na Kozari

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović koji je bio jedan od učesnika defilea koji su uznemirile sarajevske vlasti, a sada vidimo i Kurtija, poručio je da je prisustvo srpskih kadeta "potpuno bespotrebno ispolitizovano".

Kurti je rekao da se "Kosovo" priključuje komemoraciji na osnovu rezolucije koju su usvojili u tzv. skupštini kojom se osuđuje "genocid" u Srebrenici, nakon rezolucije u Evropskom parlamentu i rezolucije usvojene u Skupštini UN tokom aprila ove godine.

"To je plemenita i odgovarajuća akcija u ime 'Kosova' i naše želje za pravdom i mirom. Da se ​​genocid ne zaboravi i ne ponovi ni u Srebrenici, ni na Kosovu, ni u našem regionu, ni bilo gde u svetu", poručio je Kurti, zaboravljajući da upravo on uskraćuje osnovna ljudska prava srpskom narodu na KiM. 

image