Borelj i Varhelji poručuju: "Genocid" u Srebrenici jedan od najmračnijih trenutaka evropske istorije

Evropski zvaničnici ističu i da "nema mesta za one koji negiraju genocid, pokušavaju da prekrajaju istoriju i veličaju ratne zločince"

"Genocid u Srebrenici, pre 29 godina, jedan je od najmračnijih trenutaka moderne evropske istorije", poručili su visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji u zajedničkoj izjavi, objavljenoj na sajtu Evropske unije, a povodim obeležavanja godišnjice ovog ratnog zločina, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija nazvanim "genocidom".

"Moramo zajedno da gradimo mostove do pomirenja. Među nama nema mesta za one koji negiraju genocid, pokušavaju da prekrajaju istoriju i veličaju ratne zločince", ističe se u saopštenju.

Evropski zvaničnici naveli su i da je njihova "dužnost da odaju počast sećanju na preko 8.300 dečaka i muškaraca koji su sistematski ubijani u brdima oko Srebrenice", što je "ključno za suočavanje s korenima mržnje koja je dovela do genocida".

"Pozivamo lidere da odbace retoriku podela i deluju istinom, pravdom, poverenjem i dijalogom", napisali su evropski šef diplomatije i komesar za proširenje

Prema njihovim rečima, zaceljivanje rana iz prošlosti zahteva priznavanje i podučavanje istorijskih činjenica, odavanje počasti i sećanje na žrtve, identifikaciju onih koji se još vode kao nestali i privođenje svih počinilaca pravdi.