Srbija i Balkan

Surova medijska diktatura Zapada u Crnoj Gori: Udruženje novinara CG osudilo ukidanje ruskih medija

Od danas bi trebalo da se primenjuje Odluka Vlade Crne Gore kojom je zabranjeno dvadeset ruskih medija, među kojima su RT Balkan i Sputnjik iz Beograda
Surova medijska diktatura Zapada u Crnoj Gori: Udruženje novinara CG osudilo ukidanje ruskih medijaGetty © Jaap Arriens/NurPhoto

Udruženje novinara Crne Gore (UNCG) osudilo je odluku Vlade Crne Gore da zabrani emitovanje ruskih medija i njihov rad u Crnoj Gori, među kojima je i naš sajt RT Balkan.

Kako navode iz udruženja, republička vlast grubo krši osnovne postulate novinarstva, odnosno zlatno pravilo profesije da se moraju čuti i poštovati različiti stavovi o javnim događajima.

"Rat u Ukrajini je duboko podelio svet, Zapad ratuje protiv Rusije, ali to ne znači da se u svakom pogledu treba pokoravati volji jedne zaraćene strane u pomenutom konfliktu", poručuju u saopštenju.

Kako se dodaje, crnogorska vlast je zauzela kolonijalni status prema Zapadu i izvršava ono što im kažu, te da se to dešava u svim oblastima javnog života, pa i u novinarstvu.

"Svako ko je napisao barem jedan novinarski tekst, a da ne govorimo o onima koji su svoj radni vek posvetili našoj profesiji, zna koliko je pogubno po objektivno razumevanje savremenih pojava zabrana da se čuju stavovi jedne strane", poručuju iz udruženja novinara.

Dodaju da je odluka Vlade CG je u totalnoj suprotnosti sa slobodom medija i demokratijom za koje se navodno zalaže republička vlast.

"Na sceni je surova medijska diktatura koja ne dozvoljava da postoji bilo šta što je na drugoj strani i proglašava je unapred neprijateljskom i nepoželjnom. U Crnoj Gori građani su izloženi surovoj propagandi Zapada koju bez zareza sprovodi aktuelna vlast", ocenjuje se u saopštenju.

UNCG poručuje da se dosledno bori za osnovne novinarske principe i pravo da se čuje druga strana i oštro osuđuje odluku Vlade CG da građanima uskrati i ograniči pravo da znaju i da razmišljaju svojom glavom.

Od danas bi trebalo da se primenjuje Odluka Vlade Crne Gore kojom je zabranjeno dvadeset ruskih medija, među kojima su RT Balkan i Sputnjik iz Beograda.

Ovakav čin Spajićeve vlade je neprijatno je iznenadio mnoge građane Crne Gore, a među zabranjenim ruskim medijima su "Prvi kanal", "Rusija 1", "NTV", "REN TV" i drugi.

image