Srbija i Balkan

Đurić: Srbija je na NATO samitu jer veruje u dijalog

Srbija je neutralna država, ali želi da proširi razumevanje srpskog stava o strateškim nacionalnim pitanjima
Đurić: Srbija je na NATO samitu jer veruje u dijalog© FOTO TANJUG/ Ministarstvo spoljnih poslova/ bg

Srbija učestvuje u okviru programa "Partnerstvo za mir" na NATO samitu u Vašingtonu, jer snažno veruje u moć dijaloga, poručio je ministar spoljnih poslova Marko Đurić, a prenosi "Kosovo onlajn".

"Mi nismo članica NATO-a. Mi smo neutralna država. Ali želimo da, koristeći i oslanjajući se na snagu dijaloga, proširimo razumevanje srpskog stava o našim strateškim nacionalnim pitanjima – od Kosova i Metohije do regionalne situacije", rekao je šef srpske diplomatije.

Đurić je naveo da Srbija želi da se predstavi kao konstruktivan akter, koji doprinosi i regionalnoj i globalnoj bezbednosti.

"Srbija je treća po doprinosu mirovnim misijama u Ujedinjenim nacijama u svetu", rekao je Đurić.

On je dodao da je Srbija posvećena jačanju razumevanja između partnera, koji su trenutno u sukobu.

"Za ugled Srbije veoma je važno da smo  na marginama skupa razgovarali sa  Blinkenom, zatim sa nizom ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a i onih koji nisu priznali nezavisnost Kosova i Metohije, i koji jesu", istakao je Đurić, navodeći da Srbija kao zemlja članica "Partnerstva za mir" ima aktivnu ulogu u toj organizaciji.

Komentarišući prve dane posete Vašingtonu, Đurić je ukazao da je imao sastanke i sa demokratskim kongresmenom iz Kalifornije Erikom Svolvelom, koji ima veliki uticaj u Demokratskoj stranci, kao i sa Klaudijom Teni, predsednicom Srpskog kokusa, koja je iz Republikanske partije, iz države Njujork.

On je dodao da je sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sjartom razgovarao i o jačanju saradnje dve zemlje, a da predsedavanje Mađarske Savetom Evropske unije predstavlja šansu za Srbiju, ali i za samu Evropsku uniju.

"Zahvalni smo našim mađarskim prijateljima. Radimo zajedno na otvaranju novih klastera, kada su u pitanju pregovori Srbije sa Evropskom unijom", rekao je Đurić.

Podsetio je da je danas u Vašingtonu održan i Američko-srpski poslovni savet.

"Ovo je šesti međunarodni samit na kojem učestvujemo ovog meseca. Zbog toga sa velikom energijom i entuzijazmom nastavljamo da se borimo za status i poziciju nezavisne, nezavisne i slobodne države Srbije u međunarodnoj zajednici", zaključio je šef srpska diplomatija.

image