Srbija i Balkan

SAD: Napredak Srbije sprečavaju Rusija, Kina i Iran

Ono što sada vidimo, ne samo u Srbiji već i širom Zapadnog Balkana i u drugim delovima Evrope, jeste da Rusija, Kina, Iran i drugi aktivno rade na sejanju podela, na eksploataciji međuetničkih tenzija, na sejanju nepoverenja, kaže podsekretar za javnu diplomatiju Sjedinjenih Američkih Država Elizabet Alen
SAD: Napredak Srbije sprečavaju Rusija, Kina i Iran© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Podsekretar za javnu diplomatiju Sjedinjenih Američkih Država Elizabet Alen poručila je srpskim novinarima u Stejt departmentu da su Sjedinjene Države fokusirane na prosperitetnu Srbiju.

Alen je govorila o malignom uticaju i dezinformacijama i optužila Rusiju, Kinu i Iran da sprečavaju i opstruišu evropsku budućnost i ulazak u evroatlantske integracije Srbije i Zapadnog Balkana.

Kako je rekla u izjavi srpskim medijima, pošast stranog zlonamernog uticaja koji je namenjen nepoverenju i stvaranju podela, je nešto na čemu svi zajedno moramo da radimo kako bismo stvorili zajedničku i demokratskiju budućnost.

"Ono što sada vidimo, ne samo u Srbiji već i širom Zapadnog Balkana i u drugim delovima Evrope, jeste da Rusija, Kina, Iran i drugi aktivno rade na sejanju podela, na eksploataciji međuetničkih tenzija, na sejanju nepoverenja i haosa i zaista sprečavaju i opstruišu evropsku budućnost, ulazak u evroatlantske integracije Srbije, Zapadnog Balkana, a to je ono što svakako želimo da vidimo", rekla je Alen.

Podsekretarka zadužena za javnu diplomatiju ističe da su Sjedinjene Države fokusirane na prosperitetnu Srbiju, fokusirani na "ujedinjen, stabilan, integrisani region na Zapadnom Balkanu i fokusirani smo na to da im pomognemo da ostvare evroatlantsku budućnost kakvu žele da vide".

Kako je rekla, rado postavlja pitanja o tome kako zajednički da se radi protiv dezinformacija.

"Dezinformacije i propaganda postojaće sve dok imamo bilo kakav informativni prostor. Od rudimentarnih medija pre mnogo godina do modernog informacionog prostora sada, sa društvenim medijima, građanima, novinarima, više je medija nego ikada ranije. To samo znači da su dezinformacije, propaganda i kampanje stranog uticaja koje sa tim dolaze, veći problem, akutniji problem, složeniji problem nego bilo koji do sada", rekla američka zvaničnica.

Napominje da su dezinformacije problem nacionalne bezbednosti, a ne samo problem komunikacije ili medijski problem.

"A to je zato što svi moramo da imamo zajedničko razumevanje šta se dešava u svetu da bismo mogli da se pozabavimo problemima i da rešimo izazove", izjavila je Alen za srpske medije i dodala da se ne možemo nadati da ćemo rešiti izazove bilo da su ekonomski, bezbednosni, humanitarni ili razvojni, ako svi nemamo zajednički osećaj šta je istina.

"I zato verujemo da dezinformacije ne samo da potkopavaju demokratske institucije, već nas sprečavaju da shvatimo da možemo zajedno da rešavamo izazove", rekla je Alen.

Ona je nedavno boravila u poseti regionu uključujući Srbiju.

"Došla sam sa obnovljenim osećajem optimizma i svrhe u vezi sa odnosom SAD i Srbije. Odnos SAD i Srbije je onaj u kojem ćemo, kao i svaki dobar partner, imati oblasti u kojima se slažemo i oblasti u kojima se ne slažemo. A deo snažnog partnerstva je podizanje i jednog i drugog", izjavila je Alen.

Podsetila je da je prilikom posete našoj zemlji, o svemu tome razgovarala sa predsednikom, ministrom spoljnih poslova i liderima civilnog društva.

"Razgovarali smo o budućnosti Srbije. Razgovarali smo o tome kako SAD mogu da budu partner Srbiji da postigne prosperitet i bezbednost na evroatlantski, integrisan način", napomenula je podsekretarka SAD.

Kaže da je sa sagovornicima u Srbiji razgovarala o, kako je istakla, otporu zlonamernom uticaju Rusije, Kine i drugih.

"Ali razgovarali smo i o tome da Srbija ni na koji način ne bira. Fokusirani smo na budućnost, fokusirani smo na potencijale koji vidimo među ljudima u Srbiji, pa smo razgovarali o svemu, od ekonomske integracije i regionalne stabilnosti do globalnih geopolitičkih pitanja uključujući Ukrajinu i konflikt u Izraelu i Gazi", ukazala je Alen.

Napomenula da su tema razgovora bile i o dezinformacije.

"Razgovarali smo o eliminisanju korupcije u medijskoj sferi. Razgovarali smo o zajedničkom radu na programima obuke i ulaganjima u mlade kako bi se povećala medijska pismenost, kako bismo iskreno pronašli nove mogućnosti za obrazovanje i za srpske i za američke studente. To je bila tema razgovora i sa predsednikom i sa ministrom spoljnih poslova. Veoma smo željni da negujemo partnerstva u obrazovanju. I razgovarali smo o važnosti ulaganja u mlade koji žele da vide bolju budućnost", zaključila je Alen.

image