Srbija i Balkan

Poznat datum rekonstrukcije crnogorske vlade

Vlada će biti proširena pa će pojedini resori pripasti delu parlamentarne većine koja je do sada manjinski podržavala izvršnu vlast, kaže lider Nove srpske demokratije i predsednik Skupštine Andrija Mandić
Poznat datum rekonstrukcije crnogorske vlade© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Rekonstrukcija Vlade Crne Gore mogla bi da bude tokom naredne sedmice, 19. ili 20. jula, eventualno do kraja meseca, saopštio je Lider Nove srpske demokratije i predsednik Skupštine Andrija Mandić.

Vlada će, kaže Mandić, biti proširena pa će pojedini resori pripasti delu parlamentarne većine koja je do sada manjinski podržavala izvršnu vlast.

Iz PES-a poručuju da će sve ići po koalicionom sporazumu, sa čim su saglasne i Demokrate.

Ipak, rekonstrukcija Vlade zavisi od premijera Milojka Spajića.

Mandić kaže da bi se proširenje izvršne vlasti moglo desiti na sednici Skupštine, u okviru tačke izbor i imenovanja, a na kojoj će se razmatrati i inicijativa za razrešenje ministra pravde Andreja Milovića.

"To zavisi sada od premijera. Treba da se dogovorimo kada će ta tačka doći na dnevni red. Verujem da će biti brzo, a ja bih voleo da to bude u toku naredne nedelje. Optimalno, to je 19. i 20. jul", poručio je on.

Podsetio je da prema koalicionom sporazumu Novoj srpskoj demokratiji (NSD) pripada Ministarstvo prosvete, Ministarstvo prostornog planiranja urbanizma i Ministarstvo turizma, a kolegama iz DNP pripada mesto potpredsednika Vlade i mesto ministra saobraćaja.

Da će se koalicioni sporazum poštovati, poručuju iz PES-a.

Demokrate očekuju da će Spajić ubrzo imati konkretne predloge, a veruju da rekonstrukcija neće uticati na poziciju Crne Gore kao NATO članice i države koja ide ka Evropskoj uniji.
Iako nije potpisnica sporazuma, vrata parlamentarne većine otvorena su za Bošnjačku stranku, poručuje Mandić, prenosi podgorički portal Borba.

No, činjenica da ta partija na lokalnom nivou vlada sa DPS-om može biti ograničavajući momenat. Zato parlamentarna većina, kaže Mandić, ima uslov.

"Postoji zahtev parlamentarne većine da se oni rastanu sa DPS-om koji je opozicija i najjača opoziciona stranka i tako postanu neko ko može da bude deo buduće vlade. Ne možemo mi kao parlamentarna većina biti u koaliciji sa DPS-om preko jednog koalicionog partnera", zaključio je Mandić.

U Bošnjačkoj stranci, s druge strane, kažu da zvaničnih poziva za pregovore nije bilo, te da je sve što se može čuti u javnosti na nivou spekulacija.

image