Srbija i Balkan

Reportaža RT o Srebrenici: Kako je Zapad instrumentalizovao komplikovano nasleđe rata u BiH (VIDEO)

Dok rane nastale u građanskom ratu i dalje zarastaju, rezolucija čiji su sponzori bili Nemačka i Ruanda preti da ugrozi regionalnu stabilnost i napore uložene u pomirenje naroda u BiH

Dvadeset devet godina nakon tragedije u Srebrenici, događaj koji je obeležio kraj rata u BiH i dalje je nejasan, navodi reporter RT internešenel Stiv Svini.  

Dok rane nastale u građanskom ratu i dalje zarastaju, napore uložene u pomirenje naroda BiH nedavno je potkopala rezolucija o Srebrenici koju su predložile Nemačka i Ruanda, a koja je usvojena sa 84 glasa "za", 19 "protiv", 68 uzdržanih, a predstavnici 22 članice UN se nisu ni pojavili na glasanju. 

Svini podseća da su mnogi istakli kako je je rezolucija "izrazito politizovana", da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sednice UN zapitao zašto se rezolucija donosi, ako je usvojen amandman Crne Gore o individualnoj odgovornosti, a pojedinci već pozvani da odgovaraju, kao i da je stalni izaslanik Moskve pri UN Vasilij Nebenzja istakao licemerje u činjenici da Nemačka, koja je "pokrenula dva svetska rata" i koja je odgovorna za "masovna zverstva u Africi", pokušava nekoga da podučava o pomirenju.

Narodni poslanik i analitičar Aleksandar Pavić je rekao u izjavi za Svinija da rezolucija o Srebrenici za cilj ima "demonizovanje" Srba i trajno diskvalifikuje srpski faktor kako bi zatim Zapad, prevashodno SAD, Velika Britanija i Nemačka, mogle da kontrolišu region i integrišu ga u NATO. 

Povrh toga, vodeći izraelski istoričar, stručnjak za Holokaust i autor velikog broja naučih radova na tu temu, Gideon Grajf, napominje u izjavi za RT da se u Srebrenici nije dogodio genocid, pošto cilj očigledno nije bio "izbrisati sve Bošnjake sa lica zemlje".

"Tajming je, kako kažu, sve. Do rezolucije je došlo u trenutku kada Zapad vrši pritisak na Srbiju zbog odnosa s Rusijom. Ignorisanje nekih masakara a prepoznavanje drugih zbog političkih razloga pokazuje da mnogi koji su se naređali da obeleže masakr u Srebrenici prosto liju krokodilske suze. Nikakve suze, naravno, nisu prolivane za žrtve ratova NATO-a: ubijeni Srbi, Libijci, Iračani, Sirijci i Avganistanci su jednostavno kolateralna šteta u pokušaju Zapada da zadrži svoju globalnu hegemoniju", zaključuje Svini. 

image