Srbija i Balkan

Komemoracija u Potočarima: Žal što Vučić nije postao Vili Brant, pa da svi "živimo u rahatluku"

Sutra, na Petrovdan, u selu Zalazje na samo desetak kilometara od Potočara biće obeležena 31 godišnjica velikog stradanja Srba u tom kraju, odnosno, masakr 69 meštana
Komemoracija u Potočarima: Žal što Vučić nije postao Vili Brant, pa da svi "živimo u rahatluku"© РТ Балкан/Зоран Шапоњић

U Potočarima kraj Srebrenice danas je obeležena 29 godišnjica srebreničke tragedije, odnosno tragičnih događaja koji su usledili posle ulaska Vojske Republike Srpske u ovu enklavu pod zaštitom međunarodnih snaga u julu 1995. godine. Komemorativnom skupu prisustvovali su brojni predstavnici zapadnih i ambasada islamskih zemalja u Sarajevu.

Klanjana je i dženaza namaz ubijenim Bošnjacima koju je predvodio reis ul ulema IZ u BiH Husein Kavazović, a na mezarju u Potočarima pokopani su posmrtni ostaci još 14 Bošnjaka za koje u Memorijalnom centru tvrde da su žrtve tragičnih događaja iz jula 1995. godine.

Od jutarnjih sati, putem iz pravca Sarajeva kroz centar Bratunca prema Potočarima prolazili su brojni eskorti sa međunarodnim zvaničnicima. Među prvima, u Potočare su stigli ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli, zatim i šef delegacije EU U BiH Johan Satler, američki ambasador Majkl Marfi, ambasador Nemačke u Sarajevu Tomas Fičen...

Svi oni prošli su na izlazu iz Bratunca prema Potočarima pored stotina fotografija Srba ubijenih u okolini Bratunca i Srebrenice u leto i jesen 1992. i u zimu 1993. godine, koje su bile postavljene tik pored puta.

Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović, u današnjem govoru u Potočarima podsetio je da je u Generalnoj skupštini UN usvojena "rezolucija o međunarodnom danu sećanja na genocid" i najavio da će u narednom periodu "11. juli biti međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici i to niko ne može izbrisati".

"Ovo je jedna od najvažnijih diplomatskih, političkih i moralnih pobeda posvećene žrtvama i njihovim porodicama, a implementacija rezolucije je počela i niko je ne može zaustaviti", rekao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Deo govora Bećirović je posvetio i susednoj Srbiji rečima da BiH "uvažava susednu Srbiju i njene građane", da Sarajevo "želi mir i ravnopravno saradnju", ali...

"Mir ugrožava režim u Beogradu. To je politika koja i na primeru rezolucije poraz pokušava pretvoriti u pobedu. BH politika ne može upasti u zamku da pobedu pretvori u poraz. Sudovi UN su presudili da je počinjen genocid nad Bošnjacima kao i udruženi zločinački poduhvat protiv države BiH. Uprkos ovim presudama organi bh. entiteta RS prete državi BiH", rekao je Bećirović.

Za BiH sada je, nastavio je predsedavajući Predsedništva BiH, važno da se odgovori na pitanja "postoje li sličnosti stanja početkom 1992. i ovog danas".

"Samo nas države i državne institucije mogu spasiti opasnosti", kazao je Bećirović, najavljujući i da je BiH "pred vratima NATO-a".

Munira Subašić, predsednica Pokreta Majke enklave Srebrenice i Žepe, rekla je u Potočarima da joj je "jako žao što gospodin Vučić nije bio sponzor rezolucije o Srebrenici".

"Jako mi je žao što nije bio sponzor, što to nije pokrenuo i što nije postao Vili Brant, pa da živimo u miru, rahatluku i poštovanju jedni drugih. Možemo, imamo mesta za sve ljude u BiH, i Srbe i muslimane, Hrvate, Rome, sve", rekla je Subašićeva.

Ona je danas u Potočarima zahvalila svim članicama, svim ambasadorima u UN koji su glasali za rezoluciju.

"Neka znaju da pripadaju čovečanstvu. Za one koji nisu glasali, ili za one koji su bili suzdržani, verovatno će doći vreme da i oni glasaju kad bude trebalo, ako ne, neka se sami stide", rekla je Subašićeva.

Ona je dodala i da se "majke Srebrenice često susreću sa majkama iz Srbije, iz regiona koje su izgubile decu, da razgovaraju, da vide šta se može učiniti za bolje sutra dece".

"Samo da znate, veliki broj ratnih zločinaca još uvek je slobodan. Šetaju po Srebrenici i po Podrinju, nekad nam se smeju u lice, ali ipak mislim da se u njima budi neko zlo", rekla je Subašićeva.

Tzv. visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit obratio se danas učesnicima komemoracije rečima da je "za društvo imperativ da odbaci svaki vid minimiziranja genocida u Srebrenici", da je to zadatak za sve i da su u tom pravcu "potrebni dodatni napori".

Govorila je i ministarka evropskih poslova Crne Gore Maida Gorčević.

Ambasador SAD u Sarajevu Majkl Marfi sinoć je učesnicima komemoracije u Potočarima poslao poruku putem društvenih mreža.

"Godišnja komemoracija ove tragedije podsetnik je da društvo, politički lideri i institucije na svim nivoima u Bosni i Hercegovini imaju ogromnu odgovornost da priznaju i prihvate činjenice o genocidu u Srebrenici. Te činjenice su, bez ikakve sumnje, utvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, a potkrepljene su neospornim forenzičkim dokazima. Društvo, politički lideri i institucije na svim nivoima u Bosni i Hercegovini takođe imaju obavezu podučavati generacije koje dolaze istini o genocidu u Srebrenici i odavati počast njegovim žrtvama", rekao je Marfi.

Učesnicima komemoracije u Potočarima putem video-poruke, već tradicionalno, obratio se i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

"Nikada ne zaboravljamo mudrost i gorku istinu u rečima rahmetli (prvog predsednika Predsedništva Republike Bosne i Hercegovine) Alije Izetbegovića, velikog državnika s velikim idejama i velikom posvećenošću, koji je rekao: 'Šta god činili, ne zaboravite genocid jer će se genocid, koji se zaboravi, ponoviti'", kazao je Erdogan.

"Međutim, iako ponavljamo 'ne sme se ponoviti', ipak se dešava danas u Gazi, a međunarodne institucije samo posmatraju genocid sličan ovom u Srebrenici koji se desio prije 29 godina, dok svet prolazi kroz test čovečnosti", rekao je Erdogan.

U Potočarima je danas, prilično skrajnut, bio i nekadašnji član predsedništva BiH i sin Alije Izetbegovića, Bakir, koji je položio cveće na spomenik u centru.

"Eno ga naš sultan. Ako bog dan, ponovo će on biti predsednik", komentarisali danas su neki od okupljenih u Potočarima kad su ugledali Bakira.

Tzv. crnogorska pravoslavna crkva danas je u Potočarima imala dvojicu predstavnika, stigli su tzv. mitropolit Boris Bojović, ali se ubrzo pojavio i Miraš Dedeić. 

Samozvani mitropolit Bojović rekao je da je došao da u ime "vernika CPC izrazi žalost svog svega što se desilo, zbog genocida koji se desio i upravo da se nikada više ne bi desio".

"Neke sile, koje izgleda nisu poražene 1945. i 1995. i danas prete da na našim balkanskim prostorima naprave žarište ratno", rekao je tzv. mitropolit.

Za razliku od njega, Miraš Dedeić je okupljenima u Potočarima, uz znake odobravanja, samo kratko rekao da će "Bog kazniti one koji su ovo počinili".

Sutra, na Petrovdan, u selu Zalazje na samo desetak kilometara od Potočara biće obeležena 31 godišnjica velikog stradanja Srba u tom kraju. Na Petrovdan 1992. godine, snage Nasera Orića iz Srebrenice upale su ovo selo, dok su se meštani spremali za seosku slavu i za nekoliko sati pobile i masakrirale 69 meštana, među njima mnogo žena, dece i starih ljudi.

Od brojnih predstavnika međunarodne zajednice koji su danas bili u Potočarima sutra, već sada je izvesno, nikoga neće biti na Zalazju.

image