Vučević: Vlada nije donela nikakvu odluku da "Rio Tinto" dobije subvencije iz budžeta

Premijer Srbije je dodao da ne može da prejudicira bilo šta što može da se desi u narednom periodu

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da je litijum ekonomska i geopolitička prednost Srbije, kao i da vlada nije donela nikakvu odluku da kompanija "Rio Tinto" dobije subvencije iz budžeta.

Odgovarajući na pitanje novinara, on je dodao da ne može da prejudicira bilo šta što može da se desi u narednom periodu.

"Kada budemo otvarali proces, vrlo jasno ćemo razložiti zašto smo nešto uradili. Nikada ne pričamo o pozicijama i pravu nijedne privatne kompanije, pa ni o 'Rio Tintu', jer su za mene najvažniji građani. Mene jedino interesuje šta je ekonomski, politički, ekološki, zdravstveni interes Srbije, a mislim da je litijum naša prednost. I ne samo ekonomski, nego i politički, tačnije geopolitička prednost", istakao je on.

Da li će oni da konkurišu i da li će uopšte da rade i da li će da konkurišu za subvenciju, dodaje, to ćemo da vidimo.

"Nije doneta odluka da su dobili subvenciju, niti sam ja video zahteve kod ministarke privrede, kod koje inače dolaze zahtevi za subvencije", rekao je Vučević.

Podsetio je da je juče ministar finansija dao primer Norveške koja ima naftu i da korišćenje ruda i minerala koje Srbija ima, a koje smo koristili od srednjeg veka do danas, predstavljaju ekonomski potencijal i šansu za razvoj naše države.

Ekološki aktivisti su danas održali protest ispred Ustavnog suda i dali rok do 10. avgusta vladi da odustane od eksploatacije litijuma, a Vučević je rekao da ne misli da je dijalog moguć zbog ucena i pretnji, iako je vlast spremna da čuje sve argumente.

"Srpske vlade ne prihvataju ultimatume. Ne prihvatamo ultimatum gde nam neko zabranjuje da se ekonomski i politički razvijemo, a spremni smo da čujemo sve argumente. Ponavljam, nije doneta odluka, a ne plašim se da kažem – da to je ekonomska šansa za Srbiju, ne za 'Rio Tinto'", rekao je on.

Vučević je dodao da Vlada Srbije radi isključivo u cilju naših nacionalnih državnih interesa, a ne zarad privatne kompanije ili drugih država, kao i da će štititi državu.

"Ako možemo sarađujemo, odlično, ali pod uslovima koje država Srbije postavi. Posebno po pitanju ekologije, zaštite zdravlja građana i ekonomije", naglasio je Vučević.