Iz Republike Srpske pozdravili predlog da Šmit ode iz BiH

Predlog rezolucije o Zapadnom Balkanu koji se našao pred Bundestagom je poziv Šmitu da na bezbolan način ode iz BiH, ocenjuju u Republici Srpskoj

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocenio je da predlog rezolucije o Zapadnom Balkanu, koji su poslanici stranke Alternativa za Nemačku (AFD) uputili Bundestagu predstavlja poziv Kristijanu Šmitu da na bezbolan način ode iz BiH i da ne bude ponižen u vlastitoj zemlji.

Stevandić je izrazio zadovoljstvo jer je u Nemačkoj počelo da se predlaže ono što se u Republici Srpskoj traži već 10 godina, piše RTRS.

"Verovatno će to ubrzo biti i u drugim evropskim zemljama, i to tumačim kao poziv Šmitu iz Nemačke da pakuju kofere, tako da će on imati više problema sa nemačkom politikom nego sa politikom u Republici Srpskoj, jer mi ga svakako ne priznajemo", rekao je Stevandić.

On smatra da nije bitno što je to predlog opozicije, jer je to zvaničan stav nemačke politike, bez obzira koliko ona procentualno ima snage u parlamentu.

Stevandić je saglasan sa stavom poslaničke grupe AFD da politika prinudne centralizacije BiH, sprovođenje bošnjačkih interesa i ignorisanje prava Hrvata i Srba pojačava secesijske tendencije i samo vodi ka daljoj nestabilnosti.

"Bilo bi dobro i da opozicija u vlasti Federacije BiH razmišlja kao deo nemačke politike u koju su se toliko zaklinjali", navodi Stevandić.

Kada je reč o Samitu EU - Zapadni Balkan održanom juče u Tirani, on je ocenio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iznošenjem svog stava pokazao da državnici koji imaju kičmu imaju i budućnost.

"Svi drugi koji prihvataju dirigovanje i horsko odlučivanje su ljudi koji su bez vlastitog kredibiliteta i koji su poslušnici trenutne međunarodne politike, a koja se upravo u ovim godinama raspada i izaziva svetske sukobe", rekao je Stevandić.

Poslanici stranke AFD uputili su Bundestagu predlog rezolucije "Stabilnost i bezbednost za Zapadni Balkan" u kojem se navodi da je proširenje EU na države Zapadnog Balkana nerealno, te da treba težiti privilegovanom partnerstvu po modelu Švajcarske i Norveške.