Srbija i Balkan

Srbija razvija model upozorenja na elementarne nepogode: Koja je razlika između CBS i SMS poruka

Slanje CBS poruka planirano je za 2025. godinu i podrazumeva jednu komotnost u brzini prenosa poruke, zato što ona momentalno može da dođe do korisnika, kaže Katarina Tomašević iz Ministarstva informisanja
Srbija razvija model upozorenja na elementarne nepogode: Koja je razlika između CBS i SMS poruka© TANJUG/ Opština Mionica/ Marina Bojinović

Srbija razvija sistem pravovremenog informisanja svih građana na sve elementarne nepogode putem mobilne telefonije.

Luka Čaušić iz MUP-a rekao je za RTS da će se ugroženi alarmirati i na tehničko-tehnološke nesreće i sve druge događaje koji mogu da ugroze živote i imovinu. 

On je naglasio da to neće biti poruke koje će upozoravati na neku malo jaču kišu ili malo jači sneg, već onda kada su ljudski životi u pitanju. Dodao je da upozorenja neće dobijati svi i da je to upravo jedan od izazova na kojem radi Ministarstvo informisanja sa operaterima.

"To je takozvana mikrolokalizacija, zato što nije ista pretnja na olujni vetar u Vojvodini, a u isto vreme imate opasnost od šumskih požara dole na jugu ili jugoistoku. Tako da ćemo da gledamo da se to što više mikrolokalizuje, upravo prema baznim stanicama, da one osobe koje se nalaze na teritoriji koja bude ugrožena budu obaveštene", objašnjava Čaušić.

Katarina Tomašević iz Ministarstva informisanja izjavila je da upozoravanje javnosti bude retko i izuzetno, to je ključno.

Ona navodi da je značajna razlika između CBS i SMS poruka, pošto CBS poruka stiže do mobilnog aparata, a SMS do mobilnog pretplatnika.

Ministarstvo informisanja trenutno radi na nadogradnji sistema "Pronađi me", što podrazumeva slanje SMS hitnih upozorenja na tačno određenoj lokaciji, i uvođenje je planirano ove godine.

Slanje CBS poruka, dodaje Tomašević, planirano je za 2025. godinu i podrazumeva jednu komotnost u brzini prenosa poruke, zato što ona momentalno može da dođe do korisnika.

"Značajno je brža, ima zvučnu melodiju, ima vibraciju, prosto ne možete da je ne primetite, pogledate poruku, pročitate, ona nakon toga nestaje. Loša strana CBS-a jeste ta što je podržavaju samo Android telefoni", napominje Tomašević za RTS.

Tako da je ideja, zaključuje ona, uvođenje hibridnog modela obaveštavanja, koji bi uključio CBS poruke, ali i SMS sa tačno određenom geografskom lokacijom.

image