Srbija i Balkan

Stevandić: Ustavni sud BiH – poluga hibridnog rata protiv Srpske, njegove odluke neće biti prihvaćene

Bez srpskih sudija odluke ovog suda nemaju dejstvo, istakao je predsednik skupštine RS, komentarišući njegovu odluku o prodaji nekretnina na Jahorini u RS
Stevandić: Ustavni sud BiH – poluga hibridnog rata protiv Srpske, njegove odluke neće biti prihvaćene© Borislav Zdrinja, Zipa Photo/ATAImages

Ustavni sud BiH je još jedna od retkih preostalih poluga hibridnog rata koji se vodi protiv Srpske i ponekad koristi Federaciju BiH kao alibi, izjavio je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i istakao da oktroisane odluke neće biti prihvaćene.

Komentarišući jučerašnju odluku Ustavnog suda BiH o prodaji nekretnina na Jahorini u Republici Srpskoj, Stevandić je rekao da je sigurno da bez srpskih sudija takve odluke nemaju dejstvo.

"Imamo odluke Narodne skupštine Republike Srpske. Nećemo prihvatiti oktroisane odluke. U BiH sve mora da se završi saglasnošću naroda i entiteta. Gde se narod i entiteti nisu saglasili, principi ravnopravnosti su narušeni", istakao je Stevandić.

Naveo je da je Ustavni sud BiH, uz Kancelariju visokog predstavnika, jedna od retkih institucija koja nema osnovni način funkcionisanja kao što je poštovanje naroda i entiteta.

"Činjenica je da trenutno ne poštuju samo Srbe", naveo je Stevandić u izjavi za Srnu.

"Krnji" Ustavni sud BiH, u kojem nema predstavnika Republike Srpske, utvrdio je da odluka Vlade Federacije BiH o promeni namene šumskog zemljišta i njegovom privremenom korišćenju u druge namene nije u skladu sa Ustavom BiH, a isti zaključak ima i kada je reč o prodaji nekretnina na Jahorini u Republici Srpskoj, navodeći da je reč o "državnoj imovini".

image