Srbija i Balkan

Mesec dana čekanja za termin za pasoš: Na kojim opštinama su najveće gužve?

Kolaps je prouzrokovan jer se poklopilo renoviranje policijskih stanica na Paliluli i u Grockoj, kao i objekta u Ljermontovoj ulici na Voždovcu
Mesec dana čekanja za termin za pasoš: Na kojim opštinama su najveće gužve?© MUP Srbije

Gužve na šalterima policijskih stanica, koje su počele u maju uoči sezone godišnjih odmora, još su aktuelne.

Da biste zamenili pasoš ili ličnu kartu, na prvi slobodan termin za zakazivanje preko e-uprave čekaćete u proseku mesec dana.

Uvidom u sistem e-uprave vidi se da je najveće opterećenje na opštini Novi Beograd, gde još uvek nije otvoren novi, slobodan termin, jer je moguće zakazati samo do 30 dana unapred. Međutim, danas se moglo videti da je 12. avgust zauzet, dok 13. avgust nije otvoren kao opcija.

Nešto rasterećenija situacija je u opštinama Stari grad i Čukarica, gde je zakazivanje moguće obaviti i za 8. avgust.

Najmanja gužva je, sudeći po slobodnim terminima, u policijskoj stanici Rakovica, gde je 6. avgust još uvek slobodan.

Kako nezvanično saznajemo, pored letnje sezone, kolaps je prouzrokovan jer se se poklopilo renoviranje policijske stanice na Paliluli, poznate kao "bela kuća", objekta u Ljermontovoj ulici na Voždovcu, kao i stanice u Grockoj.

"Delatnosti iz oblasti Uprave za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova obavljaće se u zgradi SIV 3, na Novom Beogradu, na adresi Omladinskih brigada 1, zbog rekonstrukcije objekta u Ljermontovoj ulici koja će trajati godinu dana", saopštio je MUP pre više od godinu dana, ali radovi još nisu gotovi.

Građanka opštine Palilula, jedne od najvećih u Beogradu, kaže za naš portal da je imala probleme i prilikom zahteva za izdavanje vozačke dozvole i pasoša.

"Oko Vaskrsa sam pokušala da apliciram preko e-uprave za izdavanje novog pasoša, ali sve je bilo popunjeno trideset dana unapred. Inače, termin je i moguće dobiti samo u narednih mesec dana. Onda svako jutro otvarate portal, u nadi da ćete termin ipak naći", kaže ona. Dodaje da je zakazani termin poštovan i da se na izradu dokumenta čekalo sedam dana, kako je rečeno.

Međutim, neprijatno iskustvo je imala prilikom zahteva za izdavanje vozačke dozvole.

"Tada nije bila preterana gužva oko termina, ali nam prilikom obaveštenja e-uprave putem mejla da je zahtev obrađen nije naznačeno da iz centra grada po dokument treba da odem u Borču, jer su tamo preusmerili sve poslove", navodi ona i naglašava da su prostorije policijske stanice u Borči premale da prime sve ljude sa Palilule.

Iz MUP-a su za RT Balkan rekli da je, kao i svake godine u vreme godišnjih odmora, a naročito tokom letnjih meseci, pojačano interesovanje građana za podnošenje zahteva za izdavanje pasoša.

"Kada je u pitanju podnošenje zahteva za izdavanje ličnih dokumenata na teritoriji grada Beograda, građanima sa prijavljenim prebivalištem na ovoj teritoriji omogućeno je da zahteve za izdavanje ličnih dokumenata podnesu u bilo kojoj policijskoj stanici, kao i u SIV-u", kažu iz MUP-a.

Dodaju da svi građani koji nemaju zakazan termin preko e-uprave, zahtev za izdavanje ličnih dokumenata mogu da podnesu u jednoj od 17 policijskih stanica i 10 ispostava svakog radnog dana od 7 do 20 časova, i naglašavaju da niko neće biti vraćen.

"Prednost prilikom podnošenja zahteva imaju starije osobe, trudnice, invalidi, kao i građani koji su za izdavanje pasoša uplatili taksu po hitnom postupku. Zakonski rok za izdavanje pasoša je 30 dana od dana podnošenja zahteva, ali u praksi je taj rok znatno kraći - od sedam do deset dana", istakli su iz ministarstva.

Od početka godine do današnjeg dana, preko e-uprave zakazano je 514.378 termina za podnošenje zahteva za izdavanje ličnih karti i pasoša, dok je za podnošenje zahteva za zamenu vozačkih dozvola zakazano 13.178. termina.

image