Srbija i Balkan

Vreli julski dani se nastavljaju: U 15 časova najtoplije u Ćupriji, u glavnom gradu 38 stepeni

Jutro je već bilo vrelo u sedam sati, kada je u prestonici zabeležena najviša temperatura od 27 stepeni Celzijusa
Vreli julski dani se nastavljaju: U 15 časova najtoplije u Ćupriji, u glavnom gradu 38 stepeni© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Najtopliji grad u Srbiji u 15 sati je Ćuprija gde je temperatura dostigla 39 stepeni, dok je u desetak gradova uključujući Beograd izmereno 38 stepeni.

Osim u glavnom gradu, 38 stepeni je izmereno i u Novom Sadu, Somboru, Kikindi, Valjevu, Kragujevcu, Smedervskoj Palanci, Nišu i Leskovcu.

Za stepen hladnije je u Paliću, Zrenjaninu, Loznici, Velikom Gradištu, Negotinu, Kraljevu, Kruševcu i Zaječaru, pokazuju podaci sa sajta RHMZ.

Najniža temperatura u 15 sati izmerena je na Kopaoniku - 23 stepena, dok je na Crnom Vrhu registrovano 29 stepeni.

Na području cele Srbije na snazi je crveni meteo-alarm zbog visokih temperatura.

Veoma izražen toplotni talas nastavlja se i u drugoj dekadi jula. RHMZ je danas izdao upozorenja za čitavu teritoriju Srbije, posebno za Beograd, gde će maksimalna temperatura biti za dva stepena veća od od ostatka zemlje – od 37 do 40 stepeni.

Jutro je već bilo vrelo u sedam sati, kada je u prestonici zabeležena najviša temperatura od 27 stepeni Celzijusa, a topao vetar dodatno je pojačao subjektivni osećaj toplote.

Dva sata kasnije, u 9 časova, živa u termometru premašila je 30. podeljak u više gradova: pored Beograda, identična temperatura od 31 stepena izmerena je u Novom Sadu, na Paliću, u Kikindi, Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu.

Najprijatnije u tom času bilo je u Sjenici i na Kopaoniku, gde su u isto vreme izmerena 22 stepena.

U 11 sati već je zabeleženo 35 stepeni, u Kikindi, Smederevskoj Palanci i Ćupriji.

Stepen manje bilo je u Beogradu, Somboru, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Kruševcu i Nišu, pokazuju podaci RHMZ-a.

Prema njihovim informacijama, u 13 časova najvreliji grad u Srbiji bila je Ćuprija – 38 stepeni. U Somboru, Kikindi, Smederevskoj Palanci i Kragujevcu bilo je stepen manje, dok je Beograd takođe "goreo" na 36 stepeni.

Vrelina smeta i mladima

Kada je biometeorološka situacija u pitanju, oprez se savetuje osobama sa srčanim tegobama. Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolje i smanjena koncentracija, a usled očekivane visoke vrednosti UV indeksa, posebno u periodu od 10 do 17 časova, neophodno je preduzeti adekvatne mere zaštite. Preporučljivo je korišćenje preparata sa zaštitnim faktorom od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja.

Kada je reč o odeći, preporučuje se nošenje kapa i šešira sa širokim obodima i odeća svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalna odeća sa zaštitnim faktorom.

Preporučuje se i nošenje naočara sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom, ali i kozmetika i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu.

Treba izbegavati solarijume, jer se u njima koriste UVA zraci.

Prof. dr Nemanja Đenić iz Vojnomedicinske akademije rekao je za RTS da im se javljaju i mlađi pacijenti zbog ubrzanog rada srca, nesvestice i glavobolje.

"Kolapsi i vrtoglavice su vrlo česti tokom ovog vremena, oscilacije pritiska najčešći su razlog za ova stanja", rekao je prof. dr Đenić.

image