Srbija i Balkan

Egipatski ambasador u Srbiji: Istorijska poseta Vučića Kairu, biće potpisani važni sporazumi

Srbija je najveća država na Zapadnom Balkanu, ogroman ekonomski svetionik koji obećava budućnost, rekao je egipatski ambasador Basel Salah
Egipatski ambasador u Srbiji: Istorijska poseta Vučića Kairu, biće potpisani važni sporazumi© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah ocenio je danas da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kairu biti istorijska i naglasio da će tom prilikom biti potpisani sporazumi u brojim oblastima na dobrobit obe zemlje i oba naroda, a koji bi između ostalog trebalo da doprinesu i da se trgovinska razmena poveća četiri puta.

"Poseta predsednika Vučića će biti kao nijedna do sada viđena poseta Bliskom istoku i Africi. Iskreno smo bili dirnuti količinom velikodušnosti i srdačnosti u Beogradu 2022. tokom susreta predsednika Sisija sa prijateljom, predsednikom Vučićem", rekao je Salah u intervjuu za Tanjug pred odlazak predsednika Srbije u posetu Kairu.

Vučić će od danas do 14. jula boraviti u zvaničnoj poseti Arapskoj Republici Egipat, a Salah je dodao da je to prva poseta predsednika Srbije Egiptu posle 14, ili 15 godina.

On je naglasio da je poseta veoma važna za obe države i da će tokom nje biti potpisano nekoliko sporazuma u različitim oblastima - na polju investicija, trgovine, obrazovanja, visokog obrazovanja, rada, kulture.

"Srbija je najveća država na Zapadnom Balkanu, ogroman ekonomski svetionik koji obećava budućnost", rekao je on i dodao da je upravo prirodno da se takve činjenice odslikavaju i na predsedničke posete.

Prijateljstvo i partnerstvo naše dve zemlje i tokom prethodne tri godine svedočilo je političkom, društvenom i ekonomskom zamahu kakav do sada nije viđen i prirodno je da se ta činjenica, kako je naglasio, odrazi na dublju saradnju na različitim poljima.

Ambasador je istakao da već postoje zajednički projekti i saradnja, koji se ostvaruju od istorijske posete predsednika Sisija Srbiji, prve posete jednog predsednika Egipta Beogradu nakon 35 godina. "Tada smo potpisali 13 sporazuma, uključujući i Deklaraciju o strateškom partnerstvu."

"Očekujemo da potpišemo još toliko tokom posete predsednika Vučića Egiptu, u različitim oblastima, među kojima su trgovina, investicije, razvoj, rad, kultura, saradnja između muzeja, saradnja između Etnografskih muzeja, ekonomska saradnja, i carina", rekao je ambasador.

Sporazum o slobodnoj trgovini je, kako je naglasio, strateški i istorijski važan za obe države.

"Lično radim na tom sporazumu poslednje dve godine, čak i pre posete predsednika Sisija Srbiji. Pregovarački timovi dva ministarstva za trgovinu detaljno su radili na njemu. On pokriva robu i usluge na različitim poljima uključujući poljoprivredu, duvan, industrijske proizvode, hotelske i usluge menadžmenta, sve što ima dodatu vrednost za obe države", rekao je on.

Salah je naglasio da će sporazum definitivno imati jak efekat na nivo trgovinske razmene između dve države i verovatno će je učiniti četiri puta višom nego što je trenutno.

"Srbija ima mnogo proizvoda koji su nama u Egiptu potrebni i Srbiji je potrebno puno proizvoda iz Egipta", ukazao je on.

Ambasador zemlje čiji je broj stanovnika početkom 2020. prešao 100 miliona, kaže da je za njihovo tržište veoma važno srpsko žito, ali i naglašava da mora da se reši problem visoke cene transporta kako ono ne bi izgubilo na konkurentnosti.

"Srpsko žito jedno je od najboljih i najkvalitetnijih na svetu, to je žito prve klase, a mi smo jedan od najvećih, ako ne i najveći uvoznik na svetu. Uvozimo ga iz različitih izvora i naporno sam radio da uvozimo žito iz Srbije koja je kao izvoznik već akreditovana u egipatskom sistemu uvoza. Naš glavni izazov je bio i jeste, a to je ono što pokušavam da rešim, logistika transporta", rekao je on.

Ambasador je napomenuo da konkurentnost srpskog žita poništavaju troškovi logistike i transporta do egipatskih luka.

"Pokušavamo da nađemo kreativne ideje kako da rešimo taj problem, bilo transportom rekama ili drumom do luka u drugim državama i onda da ga uvezemo u Egipat", rekao je Salah.

Ambasador navodi da je na agendi predsednika poseta i novoj administrativnoj prestonici Egipta Novom Kairu koji je projekat megalopolisa gde bi, prema dogovoru, trebalo da bude izmeštena i ambasada Srbije.

image