Dačić: Srbija neće nasesti na provokacije, ne želimo nikakve sukobe sa Bošnjacima

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao da niko nije spomenuo ni jednu srpsku žrtvu i upitao zar ne bi bilo normalno da svi kažemo "hajde da učinimo da se više ne ponove zločini ni prema jednom narodu"

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je iz regiona i Bosne i Hercegovine upućen "arsenal optužbi i strela" prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i da Srbija neće nasesti na provokacije i da ne želi nikakvo sukobljavanje sa Bošnjacima i muslimanima.

Komentarišući za izjavu predsednice udruženja "Majke enklave Srebrenice i Žepa" Munire Subašić da joj je žao što predsednik Srbije nije bio sponzor Rezolucije o Srebrenici, Dačić je za TV Pink rekao da nije iznenađen napadima na Srbiju jer je na to navikao, ali da je zaprepašćen arsenalom različitih pretnji.

"Srbija i Vučić nisu ničim zaslužili ovakav odnos. On je bio u Srebrenici pre devet godina, iako su ga proizvali iz međunarodne zajednice i iako je umalo ubijen", rekao je Dačić.

Dodao je da se ni posle devet godina nije pomaklo u istrazi o napadu na Vučića i da i dalje nisu poznati ni nalogodavci, ni izvršioci, kao i da je Vučić samo dan posle toga pozvao članove Predsedništva BiH u Beograd.

Dodao je da je Beograd i danas otvoren za razgovore sa političarima iz regiona i građenje mira.

"Bez obzira na sve poruke koje dolaze iz Sarajeva i Srebrenice, naša poruka je da mi nećemo nasesti na to i da ne želimo nikakvo sukobljanjavnje sa Bošnjacima i muslimanima", istakao je Dačić.

Govoreći o 11. julu, kada se obeležava godišnjica zločina u Srebrenici, Dačić je rekao da se taj datum koristi kao istorijska reminiscencija koja treba da postane sinonim za događaje na prostoru bivše Jugoslavije.

"Žele da promene istoriju i da cela istorija bude istorija stradanja Bošnjaka i muslimana", rekao je Dačić.

Dodao je da niko nije spomenuo ni jednu srpsku žrtvu i upitao zar ne bi bilo normalno da svi kažemo "hajde da učinimo da se više ne ponove zločini ni prema jednom narodu".

"Da dođemo u Potočare, Bratunac i druga mesta stradanja Srba. I Srbija je na to bila spremna", naveo Dačić.

Rekao je da je ideja iza svih optužbi da se izazove što više sukoba u regionu, "kako bi upravljači situacijom bili predstavnici međunarodne zajednice".
"To su lutke, marionete kojima neko upravlja sa strane", rekao je Dačić.

Osvrnuo se i na izlaganje predsednika Vučića i rekao da je on objasnio taj sistem čiji je cilj - kraj Srbije.

"Kada oblate Srbiju, to je najveći korak ka likvidaciji tog entiteta, ekonomsko, medijsko i političko slabljenje, kao i priželjkivanje sukoba", zaključio je Dačić.