Svet

Kijev: Blizu smo dozvole napada duboko u teritoriju Rusije

Kijev za to koristi sve mogućnosti, jer će doći do "promena igre u ratu i daće nam prednost", rekao je šef kabineta Vladimira Zelenskog
Kijev: Blizu smo dozvole napada duboko u teritoriju Rusije© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Šef kabineta Vladimira Zelenskog Andrej Jermak ocenio je danas, komentarišući rezultate samita NATO-a da će partneri i saveznici u Alijansi brzo dati dozvolu Ukrajini da izvodi napade duboko u teritoriju Rusije.

"Razgovarali smo o tome. Zaista, različite države članice Alijanse imaju različite stavove u vezi sa napadima na teritoriju Rusije. Ali znate, apsolutno je nemoguće uspešno voditi ovaj rat ako neprijatelj koristi sve mogućnosti i nema ograničenja, mislim da će većina zemalja to rešiti i mislim da ćemo imati rešenje", preneo je "Interfaks" Ukrajina.

Kako je naglasio, Kijev za to koristi sve mogućnosti, jer će doći do "promene pravila igre".

Osim toga, on je, govoreći o odluci predsednika SAD Džozefa Bajdena da Ukrajini obezbedi pet PVO sistema "patriot", izrazio uverenje da će takvih sistema biti još.

"Ne mogu da otkrivam mnogo detalja, ali sa tako velikim samopouzdanjem mislim da će ovih sistema biti više u budućnosti", rekao je on.

Jermak je, takođe, ocenio samit NATO održan u Vašingtonu uspešnim.

Konkretno, kako je naveo, "u okviru drugog sastanka Saveta Ukrajina-NATO, skoro sve izjave zemalja učesnica u vezi sa Ukrajinom bile su veoma snažne i konkretne".

"I ovo je jako dobro i potpuno je drugačije od onoga što smo čuli u Viljnusu (na samitu NATO-a prošle godine). Pozicija zemalja NATO postala je sigurnija i konsolidovanija. I ovaj samit je još jednom pokazao da NATO u potpunosti podržava Ukrajinu", poručio je Jermak.

image