Svet

"Blumberg": Mask donirao za Trampovu kampanju

Ne saopštava se o kom iznosu je reč, ali se navodi da je značajan
"Blumberg": Mask donirao za Trampovu kampanju© Joe Raedle/Getty Images

Američki milijarder i vlasnik društvene mreže Iks Ilon Mask donirao je predizbornu kampanju Donalda Trampa, piše "Blumberg", pozivajući se na izvore.

Prema njihovim izvorima, on je donirao veću svotu novca političkoj grupaciji koja radi na izboru Donalda Trampa. Ne saopštava se o kom iznosu je reč, ali se navodi da je značajan i da je dat grupi pod nazivom Amerika PAK.

"Blumberg" je izvestio da PAK – grupa koja može primati neograničene priloge za političke aktivnosti – sledeći put mora objaviti svoj spisak donatora 15. jula.

U martu se Tramp, za koga se očekuje da će sledeće nedelje biti zvanično nominovan kao kandidat Republikanske stranke za izbore 5. novembra, sastao s Maskom i drugim bogatim donatorima.

Kao odgovor na izveštaje o sastanku Mask, koji je rođen u Južnoj Africi, objavio je na Iksu: "Samo da budem super jasan, ne doniram novac nijednom kandidatu za predsednika SAD-a".

U maju je takođe demantovao medijske izveštaje da je razgovarao o mogućoj savetničkoj ulozi u bilo kojem Trampovom predsedničkom mandatu.

Prema proceni "Blumberga", Maskova novčana injekcija dolazi u trenutku kada je Tramp pretekao svog rivala, predsednika Džozefa Bajdena u prikupljanju sredstava uz pomoć donatora sa Volstrita i korporacija. Bajdenovo prikupljanje novca je opalo nakon katastrofalne debate koja je navela istaknute demokratske donatore da odlože svoje novčane priloge.

Mask bi tek trebalo da se javno izjasni o podršci nekom od kandidata u predsedničkoj trci ove godine, a kako je rekao ranije ove godine, "nije planirao da će finansirati ni Trampove ni Bajdenove izborne napore".

Portparol Bajdenove kampanje Džejms Singer rekao je da Mask zna da je Tramp "naivčina koji će prodati Ameriku, smanjujući poreze, a istovremeno povećavajući poreze srednjoj klasi za 2.500 dolara".

"Džo Bajden se suprotstavljao ljudima poput Ilona i borio se za srednju klasu celu svoju karijeru – i to je razlog zašto će pobediti u novembru", rekao je Singer.

Mask je poslednjih godina sve više prihvatao Republikansku stranku, koja je uticala na reputaciju i prodaju Tesle, najvećeg izvora njegovog bogatstva.

Tramp je prošlog meseca ponovio svoje obećanje da će odmah otkazati "mandat" Bajdenove administracije da podrži industriju električnih vozila. Ali je dodao: "Ja sam veliki obožavatelj električnih automobila. Ja sam obožavatelj Ilona. On radi neverovatan posao sa Teslom".

Mask je rekao da su imali "neke razgovore" i da je Tramp "veliki obožavatelj Sajbertraksa", misleći na Tesline električne kamione.

Iako je javno kritikovao Bajdenovu politiku o imigraciji i električnim vozilima, pa čak i njegove godine, Mask nije dao nikakvu formalnu podršku za novembarske izbore, a Tramp je rekao da ne zna da li ima Maskovu podršku.

image