Svet

Pjongjang upozorava Zapad: Ne ignorišite nas, ne možete da zamislite posledice

SAD i Južna Koreja su objavili zajedničku izjavu u kojoj su potvrdili "posvećenost produženom obuzdavanju DNR Koreje svim raspoloživim američkim snagama"
Pjongjang upozorava Zapad: Ne ignorišite nas, ne možete da zamislite posledice© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

DNR Koreja "najoštrije osuđuje" Deklaraciju usvojenu na nedavnom samitu NATO i novi dokument SAD i Seula o smernicama za rad Nuklearne konsultativne grupe (NCG), saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova zemlje.

Podsetimo, na NATO samitu u Vašingtonu usvojena je Deklaracija u kojoj se, između ostalog, navodi da DNR Koreja i Iran podstiču sukob u Ukrajini navodnim pružanjem direktne vojne podrške Rusiji, poput municije i bespilotnih letelica (UAV), što, kako se ističe, ozbiljno utiče na evroatlantsku bezbednost.

"Oštro osuđujemo izvoz artiljerijskih granata i balističkih projektila iz DNRK-a, što je u suprotnosti sa brojnim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i sa velikom zabrinutošću primećujemo produbljivanje veza između DNRK i Rusije. Bilo kakav transfer balističkih projektila i srodne tehnologije od strane Irana Rusiji predstavljao bi značajnu eskalaciju", navedeno je u deklaraciji NATO.

SAD i Južna Koreja su objavili zajedničku izjavu u kojoj su potvrdili "posvećenost produženom obuzdavanju DNR Koreje svim raspoloživim američkim snagama".

U saopštenju se navodi da su ministarstva odbrane SAD i Južne Koreje potpisala odgovarajući dokument "o nuklearnom odvraćanju i nuklearnim operacijama na Korejskom poluostrvu", kojim se revidiraju principi rada Nuklearne savetodavne grupe (NCG). Takođe, podrazumeva da NCG doprinosi da se "osigura zajedničko planiranje i primena nenuklearne podrške Južnoj Koreji" za operacije u slučaju nuklearnih nepredviđenih situacija SAD". 

"Naša vojska će sveobuhvatno garantovati bezbednost države uz snažnu spremnost da odvrati nuklearni rat", naslovilo je Ministarstvo odbrane DNRK u komentaru.

Dodaje se da su SAD i Južna Koreja pokazale "podli plan" da se ubrzaju pripreme za nuklearni rat protiv DNRK, koja je taj potez  nazvala "provokativan i ugrožava bezbednost u regionu".

"Nuklearna pretnja naših protivnika, koja svakim danom raste agresivno i sumanuto, i opasna bezbednosna situacija u regionu koja je nastala zbog toga, hitno zahtevaju dalje povećanje spremnosti DNRK za nuklearno odvraćanje", saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo odbrane DNRK je istaklo da "jedina" reakcija na akcije Seula i Vašingtona može biti samo "konfrontacija" i strogo je upozorilo SAD i Južnu Koreju, zahtevajući da prestanu sa provokacijama."

"Niko ne može da zamisli cenu koja će morati da se plati ako se ovo upozorenje ignoriše", zaključili su u saopštenju.

image