Svet

"Blumberg": Orban savetovao Ukrajini da ne ulazi u NATO

Ranije je objavljen tekst zajedničke deklaracije učesnika samita NATO u Vašingtonu, koji sadrži klauzulu o budućnosti Ukrajine u Alijansi i predlaže njen integrisaniji politički status
"Blumberg": Orban savetovao Ukrajini da ne ulazi u NATO© STR/NurPhoto via Getty Images

Premijer Mađarske Viktor Orban, tokom samita NATO-a u Vašingtonu na plenarnoj sednici na kojoj je učestvovao i Vladimir Zelenski, rekao da Ukrajina ne treba da se pridruži Severnoatlantskoj alijansi, prenosi "Blumberg".

"Ove nedelje, Mađarska je prisustvovala samitu NATO-a u Vašingtonu i odbila je da doprinese svojim udelom u vojnoj podršci Ukrajini, na plenarnom sastanku sa Zelenskim. Čak je predložio da Ukrajina ne treba da se pridruži NATO-u", navodi agencija pozivajući se na svoje izvore. 

Samit NATO-a održan je u Vašingtonu 9-11. jula.

Na dnevnom redu našle su se tri velike teme: jačanje uloge bloka u koordinaciji i finansiranju vojne pomoći Ukrajini, jačanje kolektivne odbrane i odvraćanja u suprotstavljanju Rusiji, kao i širenje partnerstva sa azijskim zemljama u kontekstu rastuće konfrontacije između Zapada i Kine. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je već rekao novinarima na samitu da Alijansa trenutno ne vidi "direktnu vojnu pretnju od Ruske Federacije".

Ranije je objavljen tekst zajedničke deklaracije učesnika samita NATO u Vašingtonu, koji sadrži klauzulu o budućnosti Ukrajine u Alijansi i predlaže njen integrisantinji politički status.

Pored toga, u deklaraciji se navodi da zemlje NATO-a nameravaju da nastave da podržavaju Kijev "na njegovom nepovratnom putu ka punoj evroatlantskoj integraciji", što podrazumeva članstvo u NATO.

Ovaj dokument posebno naglašava da će ministri spoljnih poslova NATO-a nastaviti da procenjuju napredak reformi koje Ukrajina sprovodi na godišnjem nivou.

image