Erdogan: Konflikt u Ukrajini se neće uskoro završiti

Turska će nastaviti da čini sve da zaustavi krvoproliće koje koristi samo ratnim trgovcima i šteti obema državama, istakao je turski predsednik

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da veruje da se sukob u Ukrajini neće uskoro završiti i obećao da će nastaviti napore da ga zaustavi.

"Žao mi je što moram da priznam da ne postoji snažna želja da se sukob okonča u bliskoj budućnosti. Turska će nastaviti da čini sve da zaustavi krvoproliće, koje koristi samo ratnim trgovcima i šteti obema državama", istakao je Erdogan govoreći na Univerzitetu nacionalne odbrane. 

Turska je na samitu NATO-a pokrenula pitanje potrebe pripreme osnova za pregovore o Ukrajini i spremna je da nastavi Istanbulski proces, izjavio je u petak predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je napomenuo da Rusija nikada nije bila protiv rešavanja konflikta u Ukrajini mirnim putem, ali uz bezbednosne garancije Ruskoj Federaciji.