Svet

Lukašenko: Kijev povukao snage, nema više napetosti na granici s Ukrajinom

Beloruski predsednik je izjavio da planira da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovara o daljim koracima u vezi sa Ukrajinom
Lukašenko: Kijev povukao snage, nema više napetosti na granici s Ukrajinomwww.globallookpress.com © © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izvršio je inspekciju 56. PVO puka u blizini granice sa Ukrajinom i tom prilikom najavio je otklanjanje napetosti na granici sa ovom zemljom, prenela je državna agencija Belta.

Onje izjavio da je Ukrajina povukla svoje snage i naložio da se i beloruske jedinice povuku u baze.

"Posle određenih koraka koje smo preduzeli Ukrajinci su povukli svoje oružane snage i dodatne jedinice koje su ranije prebacili ka našoj granici. Sada nema nikakvih problema sa Ukrajincima i nadam se da neće ni biti", rekao je Lukašenko, a prenela je Belta.

Lukašenko je najavio da planira da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovara o daljim koracima u vezi sa Ukrajinom, a navodi se i njegov citat da "treba da pregovaramo".

Beloruski predsednik je upozorio vojsku da je važno ne propustiti moguće pretnje u zapadnom pravcu.

On je dodao da Belorusi nisu neprijatelji Ukrajinaca, kao i da je potreban dijalog da bi se sprečila eskalacija.

Lukašenko je naglasio da se, kako su pokazali nedavni događaji na ukrajinsko-beloruskoj granici, "ispostavilo da se može postići dogovor".

"Ali, najvažnije je da se razgovara, ako nema dijaloga, nema razgovora, biće eskalacije i ljudi će umirati", naglasio je beloruski predsednik.

image