Svet

Ukratko 13. jul: Srbija i Egipat potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini; Ruski brodovi u Kini

Švedski istražitelji nisu uspeli da utvrde odgovornost za diverziju na ruskim gasovodima "Severni tok 1" i "Severni tok 2" i zatvorili su slučaj
Ukratko 13. jul: Srbija i Egipat potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini; Ruski brodovi u Kini© Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u dvodnevnoj poseti Egiptu, gde je danas potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini koji će obuhvati više od 16.000 proizvoda koji će se izvoziti i uvoziti u Srbiji i Egiptu. Pored toga, potpisano je još 10 dokumenata o saradnji.
  • Pre dva dana, 11. jula, Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine dobilo je protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova Srbije. BiH je ovu meru okarakterisala kao "politički pamflet pun istorijskog revizionizma" i odbila je.
  • Švedski istražitelji nisu uspeli da utvrde odgovornost za diverziju na ruskim gasovodima "Severni tok 1" i "Severni tok 2" i zatvorili su slučaj, potvrdio je u intervjuu za britanski magazin "Tajm" švedski premijer Ulf Kristerson, što je ruska strana okarakterisala kao "međunarodnu zaveru".
  • Zajednička pomorska vežba "Pomorska saradnja – 2024", Ratne mornarice Rusije i Ratne mornarice Kine, biće održana od 15. do 17. jula, zbog čega su korvete "Gromki" i "Rezki" Tihookeanske flote uplovile u kinesku luku Džanđang.
image